Is vegetarisch zijn ongezonder dan wanneer je gewoon vlees eet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee vegetariër zijn is niet ongezonder dan wanneer je gewoon vlees eet. Alleen krijg je bepaalde vitaminen die in vlees zitten niet binnen maar daar zijn bepaalde vervangende producten voor!

Op beide manieren kun je zowel gezond als ongezond eten. Het gaat erom de benodigde voedingsstoffen in voldoende mate binnen te krijgen maar ook weer niet meer dan nodig is. In het algemeen gesproken zouden vegetariërs gemiddeld iets gezonder kunnen leven dan niet-vegetariërs maar dat komt vooral omdat ze vaker bewust voor hun leefwijze kiezen en zich daarom meer verdiept hebben in de gezondheidsaspecten van voeding. Verreweg de meeste vegetariërs vinden vlees eten niet gewoon maar ik hou het er voorlopig op dat mensen alleseters zijn.

Nee hoor, het is (zeker tegenwoordig) prima mogelijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen via vegetarisch eten. Wanneer je vegetarisch eten vergt het omschakelen even wat nadenken om ervoor te zorgen dat je volwaardige maaltijden eet, maar dat is een kwestie van wennen na een leven lang gewend te zijn geweest aan het samenstellen van maaltijden rond een stuk vlees. Het hele beeld dat sommige mensen hebben van vegetariërs - mager, bleek, dof haar en natuurlijk vale kleding van hennep en sandalen met daarin geitenharen sokken - is een cliché dat heel weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Ik kom zulke vegetariërs tenminste nooit tegen. En ook als mensen mij zien zullen de termen 'Hollands glorie' en 'bourgondiër' eerder bij ze opkomen dan 'bleke vegetariër'. Natuurlijk kán het wel, ongezond vegetarisch eten. Maar dat is niet anders dan dat je ook prima ongezond kunt eten inclusief stukken beest.

Het is niet gezonder ook niet ongezonder maar vlees is denk ik wel beter ( ik hou er niet echt van )

Vegetarisch eten is een beetje link, want je moet wel beseffen dat je bepaalde voedingsstoffen (cobalamine, ijzer) wat minder binnenkrijgt. Je zou er voor kunnen kiezen af en toe een harinkje te eten of inderdaad deze voedingsmiddelen aan te vullen. Het lijkt mij gezonder om af en toe wat dierlijk voedsel te eten, aangezien dat mogelijk ook nog andere stoffen bevat die min of meer essentieel zijn. Ik bestrijd niet dat vegetarisch eten in een uitgebalanceerd menu even gezond kan zijn, maar ik ken mensen die bijvoorbeeld niet zwanger werden of in een klap helemaal uitgeput waren door gebrek aan vitamine B12. Daarom ben ik van mening dat een menu dat ook wat dierlijke producten bevat wat gezonder is. Als je problemen hebt met het bewustzijn van dieren, dan zou je er nog voor kunnen kiezen om af en toe mosselen of oesters te eten. De cijfers en meningen zijn echter nogal verdeeld en er zijn ook weer onderzoeken die aantonen dat vegetariers geen ijzer- of cobalaminegebrek hebben in vergelijking tot de populatie als geheel. Dit zou kunnen komen doordat vegetariers een meer bewuste en gevarieerde voeding hebben en niet uitsluitend van frites met kipnuggets leven. De gezondheidsvoordelen van een vegetarisch dieet zullen ook wel opwegen tegen de nadelen, minder calorieen suikers en verzadigde vetten is zonder twijfel goed voor hart en bloedvaten.

Nee, het is niet per definitie ongezonder want: citaat van vegetariërs.nl "Gezond én (h)eerlijk eten gaan hand in hand. De Nederlandse Vegetariërsbond heeft een V-schijf ontwikkeld voor de bewuste consument die kiest voor lekker en gezond eten zonder vlees en vis of af en toe eens een dagje zonder. En waarom zou je dat niet doen? Als je je houdt aan deze schijf weet je zeker dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Wereldwijd eten miljoenen mensen vegetarisch. Mensen met een vegetarische leefwijze hebben gemiddeld een gezonder lichaamsgewicht dan niet-vegetariërs. Een vegetarische voeding vermindert bovendien de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat een voeding met veel vlees ongezond is omdat die onder andere te veel slecht vet bevat. Een goed samengestelde, gevarieerde vegetarische voeding levert kortom de dagelijks benodigde hoeveelheid van alle noodzakelijke voedingsstoffen in ruime mate en het is nog lekker ook! Bestel de papieren versie, of Download de V-schijf (pdf-formaat)" einde citaat. Nog een citaat, nu van vitamine-info.nl: "Bij een goed samengestelde vegetarische maaltijd is het mogelijk om zonder vlees of vis alle benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar er zijn wel een paar aandachtspunten. Dit zijn vitamine B12 en ijzer. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Daarom moeten vegetariërs dagelijks zuivel (en eieren) gebruiken. Plantaardig ijzer wordt moeilijker opgenomen dan dierlijk ijzer. Daarom ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor ijzer bij vegetariërs anderhalf keer hoger dan bij mensen die wel vlees eten. Maar er zijn voldoende plantaardige ijzerbronnen om in de behoefte te voorzien. Bovendien wordt geadviseerd om bij elke maaltijd vitamine C te eten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam ijzer uit plantaardige producten beter opneemt. Koffie, thee, rode wijn, oxaalzuurrijke groenten en fytinezuur remmen de ijzeropname. Deze kun je als vegetariër dus beter niet in combinatie met ijzerrijke plantaardige voedingsmiddelen eten. Naast ijzer en vitamine B12 is vlees ook een belangrijke leverancier van eiwit, zink, vitamine D en verschillende B-vitamines. Een goede vervangende bron van deze voedingsstoffen is bij vegetariërs belangrijk. Supplementen Vegetariërs hoeven in principe geen extra vitamines of mineralen te gebruiken, mits ze voldoende en gevarieerd genoeg eten." einde citaat.

Bronnen:
http://www.vegetariers.nl/Download.aspx?File=199
http://www.vegetariers.nl/winkel/v-schijf/...
http://www.vitamine-info.nl/hoeveel-heb-ik...

Zoals velen hiervoor al zeiden is het een beetje opletten of je bij vegetarisch eten wel genoeg gezonde vleesvervangers eet. Veel van de sojaproducten in de supermarkt hebben B12 toegevoegd. Persoonlijk vind ik een vegetarisch maaltijd gezonder. Toen ik vegetarisch begon te eten ben ik twee jaar lang niet verkouden of grieperig geweest, terwijl ik ontzettend vaak voorhoofds- en bijholteontstekingen had.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100