Is het normaal dat ze bij de voedselbank eten geven die over datum is ?

Een vriendin van mij vertelde dus dat ze dit zo elke week kreeg eten die over datum is ? Is dat dan nog wel gezond voor haar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat is volledig normaal die datum die is een stuk eerder gezet dan wanneer het echt over datum is omdat je dan de winkels bedrijven etc niet kan aanklagen

Het meeste eten kan best even over de datum heen zijn. Niets mis mee. Daarnaast vergeet niet dat dit allemaal gratis vertrekt wordt door andere en dat alles door vrijwilligers wordt gedaan. daarnaast is ze zelf schijnbaar niet in staat om zelf voor meer inkomen te zorgen.

Zolang het niet om verswaren gaat, is het geen probleem.

Etenswaren in pot, blik of gedroogd is geen probleem hoor. Ik heb hier zelf ook wel eens wat dingen die over datum zijn maar die ga ik echt niet weg gooien. Ik ben nog nooit ziek geworden van iets wat over datum was. (geen verse spullen natuurlijk) Overigens spreek ik wel over maanden en zeker niet jaren over datum. Dat gaat mij ook te ver.

Over de datum betekent niet hetzelfde als bedorven. Het is slimmer om af te gaan op in welke staat het product is. Ziet het er nog goed uit, ruikt het goed en smaakt het goed? Dan kan je het nog prima eten. Ik denk dat ze daar bij de voedselbank ook wel op letten. Het is natuurlijk goed om voedselwaren niet zomaar weg te gooien omdat ze over de datum zijn, maar nog altijd in goede staat.

Ja hoor dat is heel normaal. Dat gebeurt bij de meestal voedselbanken wel. Je kan voedsel veel langer bewaren dan we meestal denken. de fabrikanten dekken zich in om de kwaliteit van hun producten te garanderen. Jammer, want zo wordt er veel te veel eten weggegooid. Het is goed dat de spullen van de voedselbank niet worden verspild! Hieronder een link naar een goed artikel uit de NRC van afgelopen zomer.

Bronnen:
http://www.nrcnext.nl/blog/2011/07/26/nege...

ja ik had laatst kaas gekregen en die was nog houdbaar tot eind dec maar er zat nu al schimmel op, het ligt denk ik aan het product, als het gaat om vlees etc vind ik niet dat ze dat mogen aanbieden, maar meestal zit het wel goed, vaak geven bedrijven die spullen weg omdat ze het niet mogen verkopen als het over datum is maar in blik of pot kan het vaak niet kwaad, beter dan weg gooien toch..

Dit mag niet, ook voedselbanken moeten zich aan de warenwet houden. Ik heb hierover ooit eens contact opgenomen met de voedsel en waren autoriteit en die vertelden dit, alleen is er nauwelijks controle op. Klanten van de voedselbank zullen er niet snel over klagen en de voedselbanken zijn blij met alles wat ze krijgen.

Dat hangt van het soort voedsel af. Ik heb juist informatie daarover gelezen in verband met mijn werk in de Natuurvoedingswinkel. Tegenwoordig staat er op elk soort eten/drinken de volgende aanduiding nog voor de datum: Tgt = te gebruiken tot, en Tht= ten minste houdbaar tot. Beide aanduidingen dienen als:"tot en met" die aangegeven datum begrepen worden (ook al staat er: tot...) Tgt staat meestal op snel bederfelijke waar, dus die waren na de aangegeven datum niet meer eten. Tht staat op de andere artikelen. Waar het nu om gaat is dit: Je mág wettelijk zelfs bepaalde waren verkopen die over de datum zijn, zoals bijvoorbeeld droogwaren (al doen de meeste winkels dat niet). Die bederven echt niet snel. Maar wanneer het om voedsel gaat dat snel bederft, en daar rekent men voedsel en drinken onder die in de koeling van de winkel staan, dan is dat dus wel verboden. Dus het hangt er van af wélk voedsel over datum je vriendin krijgt via de voedselbank, maar ik vermoed dat dat geen snel bederfelijke waar is. En als mijn vermoeden juist is, hoeft je vriendin zich er echt geen zorgen over te maken. Ik hoop dat ze er lekker van kan eten.

Om antwoord op je vraag te geven: Ja, volgens de richtlijnen van de voedselbank is het normaal. Ik heb een pagina gevonden waar precies opstaat wat je na de THT datum kan gebruiken en wat het inhoudt: Ik heb even een link opgezocht....misschien handig hier om te lezen. http://www.houwersholtackers.nl/nieuwsartikel.html?cmsid=1152 Ik persoonlijk vind het niet normaal, in die zin dat mensen die het schenken weg doen omdat ze het niet meer durven te eten (overdatum) en het dus maar voedselbankafhankelijken laten eten.....en er zijn genoeg mensen die eten weggooien wat nog wel binnen de houdbaarheidsdatum ligt....en als je toch weet waar je voedsel kan brengen voor de voedselbank....neem dan bij je boodschappen een extra blik bonen mee vanhooguit 60 cent of een pak houdbare melk die 4 maanden houdbaar is voor hooguit 60 cent bij lidl bijvoorbeeld....daar hebben ze veel meer aan. Onthoudt dat de THT datum enkel inhoudt dat de producent verantwoordenlijk is tot de uiterste houdtbaarheidsdatum en dat de consument zelf verantwoordelijk is voor ziekte e.d. als het na die tijd gegeven wordt. Het houdt dus in dat het niet perse slecht en bedorven voedsel hoeft de zijn. In tegenstelling tot de mensen die zelf hun eten kopen in de supermarkt en dus garantie hebben van de producent vind ik het wel vervelend dat voedselbankafhankelijken eigenlijk zef verantwoordelijk moeten zijn als blijkt dat het eten wat ze krijgen niet meer gegarandeerd is. Het gaat hier met name om bijstandsmoeders met kleine kinderen die evengoed ook eten moeten nuttigen wat "misschien" nog goed is. Mensen die minder van eten af weten dan de producent. Hier de regels van de voedselbank wat betreft de THT http://www.voedselbankennederland.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=134&Itemid=126 Het komt sterk overeen met de regels op de THT site, ook vermelden voedselbanken wat je lang en minder lang kunt bewaren. Het enige wat ik mis bij de voedselbank is: Hoe lang is "lang" en hoelang is "zeer lang" en hoeveel maanden is "maanden" en hoe kort is "enkele weken".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100