In de etiquette staat beschreven dat de vork in de linker hand gehouden wordt, het mes in de rechter. Dit deels om stoeiende ellebogen te voorkomen. ECHTER:
Op elke regel zijn er uitzonderingen. Linkshandigen, zeker diegenen die vaker dan eens aan een formeel diner deelnemen hebben zichzelf meestal aangeleerd het mes rechts vast te houden.
Wanneer een linkshandige gewend is met links te snijden, is dit echter geen probleem. Het is namelijk de taak van de gastheer ervoor te zorgen dat de gast zich prettig voelt, en niet voor genante situaties komt te staan. In dit geval heeft het comfort van de gast dus voorrang op de etiquette.
Wanneer de gast voor aanvang van het diner de gastheer te weten geeft linkshandig te zijn, en ook op die manier de maaltijd wenst te gebruiken, dan zal de gastheer daar rekening mee houden bij rangschikking van de tafel, zodat de linkshandige gast ruimte heeft te manouvreren. Ook zal de gastheer het bestek omdraaien. Dit alles om het comfort van de gast te verhogen, en genante situaties te voorkomen. Dit heeft voorrang op de etiquette. Zie het maar als een "dieetwens". Iemand die een bepaald iets niet lust, niet kan, of wil eten, kan dit ook bij het aannemen van de uitnodiging of voor aanvang van het diner te kennen geven. Dit is ook een normale gang van zaken. Geen enkele gastheer of gastvrouw kijkt raar op wanneer iemand zegt liever geen vis of paddestoelen te willen eten, al zegt de etiquette in andere bewoordingen dat je uit beleefdheid "moet eten wat de pot schaft".
Dus, mocht je als linkshandige ooit aanschuiven aan een formeel diner, schroom niet, en breng je gastheer tijdig op de hoogte, deze zal je met plezier tegemoetkomen.