Waarom is geraspte kaas uit een zakje zo beperkt houdbaar als je het zakje eenmaal hebt geopend?

Een blok kaas is veel langer houdbaar!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zakje is verpakt onder beschermde atmosfeer, dus zal niet snel beschimmelen of uitdrogen. Als er 'gewone' lucht bijkomt baat de bederving en uitdroging snel, vooral omdat de kleine stukjes kaas heel veel oppervlakte hebben. Een massief stuk kaas heeft dat niet.

Omdat het zo fijn is kunnen er aan alle kanten bacterién bij komen. Toegevoegd na 38 seconden: Een groot stuk heeft in verhouding maar een paar kanten.

Geraspte kaas heeft een veel groter oppervlak, droogt sneller uit en zodra er door bijvoorbeeld condens een beetje vocht bij komt, kan het gaan schimmelen. Kaas in een groot stuk heeft relatief veel minder oppervlak, daar zie je dat bij slecht bewaren de randen wel uitdrogen, en er kan schimmel ontstaan, maar omdat het langer duurt voor de kaas uitdroogt gebeurt dat minder snel (en dan kun je nog de schimmel ruim wegsnijden en waarschijnlijk een flink stuk overhouden).

Eerdere antwoorden zijn allemaal goed. Geraspte kaas kun je uitstekend invriezen en zonder smaakverlies na ontdooien weer gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100