Augurken na inmaak een beetje te zacht. Hoe lang kan ik ze het beste in zout water zetten?

Ik heb ze nu 24 uur in zout water gehad. De smaak is echt geweldig, maar ik vindt ze een beetje te zacht naar mijn smaak. Ik ben bang dat als ik ze te kort in het zout water zet dat ze dan niet genoeg zoet-zuur opnemen.

Ik heb wel receptjes gelezen om het 'knack' gehalte wat omhoog te halen maar dat vindt ik best bewerkelijk, en in Duitsland heb ik ook wel van die kant en klare zakjes daarvoor gezien, maar ik wil het liefst met zo min mogelijk ingrediënten werken, temeer daar ik deze smaak van het zoet-zuur mengsel wel graag zo wil houden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat van die aluinpoeder klopt. Een klein beetje erbij in de pot maakt ze knakkig. Ik heb vroeger (voor de lol) ook veel augurken ingemaakt en mijn toprecept uit al die experimenten was erg lekker. Ik liet de augurken 36 uur in het zout liggen, i.p.v. 24 uur wat altijd aangegeven werd. Ik nam vaak inmaakazijn want die is iets zuurder dan gewone (witte)azijn. Er gingen jeneverbessen, mosterdzaad, verse dragon takjes( niet veel want het overheerst gauw) sjalotjes, teentjes knoflook,peperkorrels, en 125 gr. rietsuiker op 1 ltr. azijn. Ik heb het uitgetest op allerlei manieren, lauwwarme azijn, koude azijn, minder lang in het zout enz. Het beste resultaat kreeg ik met bovenstaande ingrediënten en met kokende azijn overgieten en die 36 uur in het zout. Ze smaakten echt heerlijk en waren echt knakkig. Toegevoegd na 4 minuten: Ik heb het bij het nalezen misschien at ongelukkig neergezet, je zou op het verkeerde ben gezet worden als je het zo leest. Je moet ze eerst in het zout zetten en dan met kokende azijn overgieten.(en die andere ingred. erbij dan hè. Toegevoegd na 20 minuten: Nog wat; ik las dat je ze in water met zout had laten staan? Je moet ze gewoon met flink zout en flink suiker (als je ze zoet-zuur wilt) bestrooien, 36uur laten staan , dan afspoelen en afdrogen. en minstens drie maanden laten staan, dan is de smaak pas lekker.

Mijn moeder doet er een magnesiumtabletje in. Schijnen ze stevig van te blijven. Geen idee hoe ze erbij komt.

Mijn moeder maakte vroeger ook wel eens augurken in en zij deed daar dan ook aluinpoeder bij. Hoeveelheid en zo weet ik niet. Wel dat ik zelf toevallig vorig jaar aluinpoeder heb gekocht bij een ouderwetse drogist in Utrecht. Ik heb het gebruikt om de bloemen van de hortensia blauw te krijgen (is gedeeltelijk gelukt). Aluinpoeder wordt ook in de duivensport gebruikt. Ik heb nog flink moeten zoeken naar een adres waar ik een kleine hoeveelheid kon kopen. Op de meeste plaatsen moet je een bus van een kilo kopen en wat moet je dan weer met hetgeen je overhoudt. Misschien heb je wel een duivenhouder in je buurt en kun je het eens proberen.

Wat je naar mijn mening niet goed gedaan hebt, is dat je ze in zout water gezet hebt. Dan is er minder vocht aan de augurken onttrokken. Probeer het opnieuw. Haal de augurken uit de azijn, droog ze af en bestrooi ze met grof zeezout en wat suiker en laat ze 12 uur staan. Er moet vocht uitlopen, waardoor ze na het inmaken knakkiger zullen worden. Anders kijk eens op onderstaande site, als je hem nog niet kent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100