wat is het nut van een vacumeertoestel ?

Hoe zit het met gebruik van vacumeertoestel ? Kan je enkel klaargemaakt eten vacumeren en nadien opwarmen ? Of kan je vers fruit , groenten , kaas , charcuterie enz ook vacumeren en dan bv drie weken verder klaarmaken ? Kort samengevat wat kan je er werkelijk mee? Kun je bv ook chips , koekjes en of nootjes vacumeren en hoe lang kan je dat dan bewaren . K lees op websites tss de de drie en vijf keer langer maar over hoeveel dagen spreken we dan ? En wat is een echt goed toestel om vis, vlees, brood, koekjes , chips , soepen etc te vacumeren ???

Weet jij het antwoord?

/2500

Door voedsel te vacumeren maak je ook voedsel dat niet geschikt is om in te vriezen zoals bijv. kaas of fijne vleeswaren broodbeleg, langer houdbaar in de koelkast. Door het onttrekken van lucht aan het voedsel, wordt oxidatie en bederf op een goede manier voorkomen. Schadelijke organismen zoals bacteriën en schimmels krijgen geen kans om snel te groeien en aan te tasten. Daarvoor hebben ze meestal zuurstof en warmte nodig. De bacteriën blijven wel leven, maar door er de zuurstof aan te onttrekken, groeien ze minder snel....als je ze dan nog invriest stopt de groei helemaal. Zodra je het voedsel dan echter weer ontdooit, beginnen ze weer te groeien. Daarom is het raadzaam eenmaal ontdooid voedsel niet weer opnieuw in te vriezen en om het in de koelkast te laten ontdooien en niet in de warme kamertemperatuur. In de vriezer vindt heel langzaam allerlei ongevaarlijk bederf plaats, wat je zeker vanaf drie maanden gaat merken. Bevroren vet vlees en vis worden soms ranzig omdat vetmoleculen door zuurstof uiteenvallen. Door vacuüm te verpakken voorkom je dat. In de vriezer sublimeert water uit bijvoorbeeld vlees, brood en groenten, waardoor ijskristallen op de buitenkant ontstaan. Dat heet ‘vriesbrand’. Ontdooid smaken die producten uitgedroogd. Vriesbrand tast namelijk de structuur en smaak van de ingevroren producten aan. Vacumeren verhindert dit, omdat de koude in de platte pakketjes snel tot in de kern doordringt. Maak de pakketjes dus niet te groot. Vacumeren zorgt er ook voor dat de luchtdicht verpakte producten geen geuren van andere producten kunnen aannemen, dit komt vooral van pas bij het invriezen van verse noten die daar gevoelig voor zijn. Laat je ze ontdooien, houd de verpakking dan open zodat het vocht kan ontsnappen en schimmel wordt voorkomen. Breekbare en kwetsbare producten zoals chips/cräckers hoef je niet te vacumeren, je kan de hele zak zo in de vriezer doen en is hij aangebroken, doe ze dan over in een diepvrieszak en doe er wat folie overheen. Na ontdooien zijn ze net zo knapperig! Verse groenten, fruit, brood en restjes eten kan je allemaal vacumeren en invriezen. Verse groenten blancheer je eerst om vitamine- en kleurverlies te beperken. Dompel ze ca. 2 min. onder in kokend water om bep. enzymen te inactiveren die dit veroorzaken. Stop het kookproces meteen door ze onder koud stromend water af te spoelen en de groenten knapperig te houden. Zo ga je dan ook verdere verslapping van de groenten tegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100