Welke groenten behoren tot de groentencategorie spruitgroenten?

Ik weet wel dat waarschijnlijk spruiten eronder vallen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat gekiemde zaden eetbaar zijn is bij de meeste mensen wel geweten maar welke soorten hiervoor in aanmerking komen is meestal minder geweten. Het telen van dergelijke kiemen krijgt in de vakliteratuur de term 'spruitgroenten' of 'spruitzaden' mee. Enkele voorbeelden van spruitgroenten: cresson of de waterkers, daikonkers = radijskers, mosterd, tuinkers, adzukiboon, boekweit, zonnebloem, suikermaïs, rijst, tarwe, rogge, spelt, broccoli, kikkererwt, paardeboon, fenegriek, look, ajuin, pompoen, luzerne of alfalfa, linze, rijstboon, rammenas, ...

Bronnen:
http://www.tuinadvies.nl/groente_kiemzaden.htm

spruiten vallen er weer net niet onder; Je hebt het dan over al die zaden die je moet laten kiemen in water, en je eet dan de uitgekomen zaden, de zogenaamde spruit, op.

Spruitgroenten is waterkers bijvoorbeeld... Het zijn kiemlingen. Spruitjes is derhalve geen spruitgroente. Taugé weer wel.

Taugé (Phaseolus aureus) is de meest bekende van de spruitzaden. Tuinkers, die door veel kinderen gekweekt wordt, is nog zo´n bekende, eetbare soort spruitgroente..

kijk maar eens op onderstaande link.

Broccoli, radijs, soja, alfalfa, fenegriek, rode kool, rucola. Dit is een greep uit de vele spruitgroenten die bestaan. Spruitgroenten zijn groenten waarvan je de kiemen kunt eten.

Spruiten zijn nou juist GEEN spruitgroenten. Spruitgroenten zijn groenten . plantjes waarvan de de spruiten, de kiemen eet. Voorbeelden van bekende spruitgroenten zijn bijvoorbeeld tauge (spruiten van mung-bonen), tuinkers, alfalfa, maar ook bieten- en preizaad laten zich uitstekend kiemen, evenals de meeste bonen en erwten. Bij de natuurvoedingswinkel kun je zakjes kiemen voor spruitgroente kopen. Als je die zaait op een natte ondergrond (watten ofzo) of in een speciaal kweekbakje waar je elke dag een beker water overheen gooit, kun je elke dag verse kiemen eten. Heel gezond en lekker door de salade, maar ook op brood. Eigenlijk is dus elk zaadje, groot of klein, dat je kunt laten kiemen en dat daarna lekker is om op te eten een spruitgroente. Maar de al door mij genoemde komen het meest voor.

Spruiten zijn iets anders dan spruitgroenten of spruitzaden. Ondanks de naam 'spruiten' behoren spruiten tot de koolsoorten. Spruitgroenten zijn gekiemde eetbare zaden. Enkele voorbeelden van spruitgroenten: cresson of de waterkers, daikonkers = radijskers, mosterd, tuinkers, adzukiboon, boekweit, zonnebloem, suikermaïs, rijst, tarwe, rogge, spelt, broccoli, kikkererwt, paardeboon, fenegriek, look, ajuin, pompoen, luzerne of alfalfa, linze, rijstboon, rammenas, ... Spruitgroenten zijn erg gezond: Sommige spruitzaden werken in op te hoge bloeddruk, zijn soms vochtafdrijvend, hebben soms gunstige invloed op de zenuwen, huid en nagels, afweersysteem en lichaamsfuncties, enz... De kiemen bevatten een zeer grote bron van vitaminen en mineralen, alleen met waterkers moet omzichtig omgesprongen worden. (Geen te grote hoeveelheden en niet te courant eten). Over het algemeen zijn ze caloriearm, wat dan weer gunstig is voor een dieet. Ook helpen zij voedingstekorten te voorkomen. Voor meer informatie: zie bron

Bronnen:
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?c...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100