Kun je bruine basterdsuiker gebruiken ipv kristalsuiker in een gewone cake en zo ja wat voor verschil in smaak/structuur geeft dat?

Ik vind bruine basterdsuiker erg lekker, daarom vroeg ik het mij af.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je kunt cake bakken met basterdsuiker. Je kunt het niet zo precies afmeten als gewone suiker, omdat basterdsuiker vochtiger is en het vocht ook gewicht is. "Door het mengen van gezeefde kristalsuiker met een ‘invertsuikerstroop’ wordt basterdsuiker gemaakt. Wanneer je hier ook nog karamel of stroop aan toevoegt, wordt de basterdsuiker donkerder van kleur. Des te bruiner de basterdsuiker, hoe vochtiger zij ook is. Door de vochtigheid van de basterdsuiker droogt gebak minder snel uit, blijft het langer vers en wordt een andere smaak en kleur gecreëerd. Witte basterdsuiker lost bijvoorbeeld sneller op in deeg en lichtbruine en bruine basterdsuiker geven een donkerdere kleur en diepere smaak aan je baksels."

Bronnen:
http://www.zoetrecepten.nl/blog/het-versch...

In een gewone fijne cake kan je zelfs de kristalsuiker volledig vervangen door WITTE basterdsuiker. De cake wordt er wat minder droog door. Basterdsuiker wordt sneller opgenomen door de eieren en blijft zachter in het beslag. Bij bruine basterdsuiker zit er een duidelijk smaakverschil omdat hier een caramelsmaak aan wordt toegevoegd. Indien je alle kristalsuiker hierdoor vervangen zou, zal je cake wel donkerder van kleur worden maar de structuur zal ook lekker mals blijven. De smaak zal echter toch anders zijn dan je gewend bent bij fijne cake. Je kunt er dan ook beter iets van kruiden aan toevoegen....een goede kruidkoek wordt namelijk altijd gemaakt met een bruine suikersoort, net als een wortelcake/-taart overigens. Hoe donkerder de suiker is hoe zoeter! Zelfs lichtbruine basterdsuiker is al zoeter dan gewone witte basterdsuiker. In lichtbruine basterdsuiker is namelijk ook melasse en caramel toegevoegd. Dit zorgt niet alleen voor een diepere- maar ook zoetere smaak. Je kunt dus wel gewone suiker helemaal door bruine basterdsuiker vervangen, maar doe er dan iets van kruiden bij om het zoete van de smaak te verminderen. Denk aan gember, kaneel, koekkruiden enz. Lekker is dan ook om er fruit door te doen zoals stukjes peer, appel, rozijnen enz.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100