zou je amandmeel door een ander soort meel kunnen vervangen in macarons ?

Ik ben allergisch voor amandel maar ik zou toch graag een macaron willen maken. Zou het met een ander soort meel kunnen en verandert de verhouding dan ? (meer meel, minder meel )
Ik zou wel graag meel of andere suggesties (?)willen toevoegen voor het beetje taaiige effect.
2 meringues met creme ertussen lijkt me een heel ander mondgevoel dan een echte macaron. Graag andere opties dan deze dus.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je alleen maar allergisch bent voor amandel kan je dit vervangen door gemalen hazelnoten. Ik maak regelmatig hazelnootmakarons met hetzelfde recept als gewone makarons met alleen de amandel vervangen door hazelnoot, dit heeft niks met allergie te maken alleen met de smaak. Sommige van mijn familieleden vinden deze beter en dus maak ik ze dan maar zo. Het enige waar je moet op letten is dat het geschilde hazelnoten zijn. Hiermee bedoel ik niet de harde pel maar het bruine vliesje dat rond de noot zit, dit geeft anders een minder mooie en gespikkelde makarons. Kan je dit niet vinden kan je de nootjes ook zelf malen in een cutter, niet in een blender want dat gaat niet lukken daar dit onderin je blender gaat samenkoeken. Hopelijk heb je hier iets aan, in ieder geval succes met je makarons en smakelijk. ;-)

Je kunt amandelmeel vervangen door een glutenvrije meel bv rijstemeel. Voor macarons moet je aan het beslag een amandelsmaak toevoegen door bv kunstmatige amandelessence te gebruiken of als je het verdraagt amandelolie. Zonder amandelsmaak geen macarons helaas. Persoonlijk verwacht ik dat dat je ook natuurlijk aroma kunt gebruiken omdat dat de hoeveelheid zo gering is dat de meeste mensen met een amandelallergie er geen klachten van zullen ondervinden. Als ik met rijstemeel werk en het resultaat is te bros dan voeg ik ketanmeel toe wat het resultaat dan verbeterd.

Voor macarons is amandel wel smaakbepalend. En aangezien je die niet mag gebruiken, zul je nooit echte macarons krijgen. Je kunt natuurlijk wel het gevoel zoveel mogelijk nastreven. Ik zou gaan voor een andere grove meelsoort. Je kunt veel soorten nootjes malen tot een meel, dan kom je qua structuur het dichtste bij de amandelmeel-macarons. Neem bijv walnoten of een andere lekkere noot. Bij een strikte nootallergie is amandelmeel wel te vervangen door een andere meelsoort, dan wordt het wel een beetje proberen (misschien een keer als zoonlief op school zit, zelf testen, en als het werkt het met hem herhalen om teleurstelling te voorkomen?) Amandelmeel is doorgaans redelijk goed te vervangen door b.v. boekweitmeel, kastanjemeel, of andere reguliere meelsoorten (behalve kokosmeel). Echter bevat amandelmeel aanzienlijk meer vetten dan b.v. kastanjemeel. Wanneer je amandelmeel gaat vervangen voeg dan extra vet toe aan je baksel. Minimaal 25% tot 50% extra vetten afhankelijk van het type baksel. Daarnaast neemt amandelmeel minder vocht op dan andere meelsoorten (behalve kokosmeel) en ik raad je dan ook aan om iets meer vocht toe te voegen bij vervangen of de hoeveelheid amandelmeel te vervangen door 80% van een ander meelsoort (behalve kokosmeel) B.v. 100 gram amandelmeel wordt 80 gram kastanjemeel + extra vet. Toegevoegd na 2 uur: Ik lees nu in een kookboek dat je ook Quinoameel zou kunnen gebruiken. Dit meel heeft ook een nootachtige smaak, het bevat veel vezels, mineralen, aminozuren (eiwitten)

Bronnen:
http://www.oerkracht.nl/kokosmeel-v-s-amandelmeel/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100