Als je te veel vloeistof gebruikt,of als je te lang roert, dan komt het beslag mooi op maar kan het de lucht niet vasthouden. Dit resulteert dan in het inzakken van de cake. Ook het gebruik van te veel boter kan het beslag te zwaar maken.
De beste verhouding is 200 gr. zelfrijzend bakmeel, 200 gr. suiker, 200 gr. eieren (4 stuks)150 gr. boter, 8 gr. vanillesuiker, snufje zout.
Dit is een basisrecept, waaraan je allerlei kruiden, vruchtjes enz. toe kunt voegen, zoals 2 bananen in plakjes, 2 appels in blokjes, 100 gr. gemalen kokos, 150 gr. chocoladedruppels, 50 gr. fijngesneden gember enz.
Voor je begint zorg je ervoor dat alles op kamertemperatuur is.
Het beste is om eerst de boter zacht te roeren, dan de suiker erdoor mixen en één voor één de eidooiers ,zodat het ei goed is opgenomen. Roer totdat de suiker niet meer knarst. Klopt de gezeefde bloem erdoor, roer de eiwitten dan apart stijf en schep dit voorzichtig door het beslag. Schep het deeg vanuit het midden van het blik, uitstrijkend naar de uiteinden toe, tot 2/3 in ingevette met bloem bestrooide vormen en bak deze in een voorverwarmde oven van 180 graden C. In ca. 45 is hij goudbruin.
In een hete luchtoven kan de temperatuur 10-20 graden lager ingesteld worden. Een te hoge temperatuur droogt het gebak anders te veel uit en hij wordt te donker. Een te hete oven zorgt ook vaak voor het barsten van een cake. Laat de cake dan nog 10 min. uitbakken, zet de oven desnoods lager als hij al een mooie kleur heeft.
Laat hem eerst een tijdje in de vorm afkoelen, in de uitgeschakelde oven met de deur op een kier. Haal hem ook niet uit de vorm als de omgeving koud is, dan kan hij ook instorten.
Bedenk dat je de oven nooit opent voor het eerste
half uur verstreken is. Nooit teveel bakpoeder gebruiken in verhouding bij het gebruik van bloem.
- Bronnen:
-
een antwoord dat ik ooit op eenzelfde vraag gaf