Echt een hoofdgerecht is het niet, wel een lekker soepje.
Mandarijntjes-wortelsoep.
Ingrediënten voor 4 personen:
* 6 mandarijnen,
* 200 g verse kaas, bijvoorbeeld Philadelphia naturel,
* 2 eetl in reepjes gesneden verse basilicumblaadjes,
* 500 worteltjes (waspeen of bospeen), schoongemaakt,
* 250 aardappelen, geschild,
* 2 uien,
* 2 eetl zonnebloem- of olijfolie,
* 1 knoflookteen uit de knoflookpers,
* 750 ml hete groenten- of kruidenbouillon,
* 15 g sesamzaadjes, kort geroosterd in een droge koekenpan,
* zout en versgemalen zwarte peper.
1). De mandarijnen onder zo warm mogelijk stromend water afschrobben, drogen en 3 theel van de schil, zonder het wit, raspen. Één theel van de rasp en alle basilicum door de verse kaas mengen en tot gebruik afgedekt opzij zetten. 300 ml sap uit de mandarijnen persen.
2). De wortels in 1cm grote blokjes snijden evenals de aardappels. De ui fijnhakken en in hete olie glazig bakken, knoflook, wortel en aardappel toevoegen en kort meebakken. De hete bouillon, 250 ml van het sap en de overgebleven 2 theel rasp erbij doen, aan de kook brengen, vuur laag zetten en met het deksel op de pan 30 minuten zachtjes laten koken.
3). De soep pureren met een staafmixer, blender of in de keukenmachine, op smaak brengen met versgemalen peper en eventueel nog wat zout. Aan tafel met de verse basilicumkaas en het geroosterde sesamzaad serveren.
Lekker met knapperig stokbrood.