Er zijn allerlei groenten die lekker zijn in stamppot, zoals prei, broccoli, maïs (maïs pas toevoegen ná het stampen), gehakte spinazie, erwten, boerenkool, wortel, ui, lente-ui, etc.
Wat ook heerlijk is bij stamppot is gemarineerde tempeh. Tempeh in blokjes snijden, bakken en dan marineren in tamari (of andere zoute sojasaus), balsamicoazijn, peper en wat water.
Verder kan je in de jus heel lekker gemalen noten en zaden doen. Lekker én erg gezond.
Bijvoorbeeld pecannoten, walnoten, sesamzaad, zonnebloempitten. In een blender pureren (het kan helemaal fijn, maar als het nog kleine stukjes zijn is lekkerder) of in een zak doen en met een hamer fijn slaan. Kort roosteren in een bakpan maakt het extra lekker, maar rauw kan ook wel.
Deze kan je door je saus heen doen voor wat extra smaak en structuur.
Verder zijn kruidige stamppotten heel lekker, denk aan Indiase smaken. Bijvoorbeeld flink wat kerrie, komijn, knoflook, gember en ketoembar; aangevuld met wat zoute en/of zoete sojasaus. Je kan het zo sterk en/of pittig maken als je lekker vind. Sambal erdoorheen kan ook, als je van pittig houdt.