Hoe komt het eigenlijk dat oliebollen tijdens het bakken vanzelf omdraaien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kleine beetjes lucht die dankzij de gist in de oliebol zitten verwarmen tijdens het bakken. Hierbij verwarmt de onderkant het eerste. Het gemiddelde gewicht van de bol wordt daardoor aan de onderkant lager (Lucht zet uit -> Meer volume bij gelijk gewicht -> Lager soortelijk gewicht). Daardoor draait de bol: Het gemiddeld zwaardere deel draait naar beneden.

Misschien omdat de onderkant knapperig dichtbakt en daardoor lucht bevat, lichter wordt en naar boven draait.

Omdat de onderkant die in de olie ligt dan gaar is, wordt hij zwaarder en zakt iets omlaag. Doordat de bovenkant nog ongaar is, is dit deel in verhouding lichter en daardoor draait hij om. het heeft misschien ook te maken met de gist die in het ongare deel nog werkt en in het gare gedeelte uitgewerkt is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100