Ik ben zelf drankbestrijder. Maar ik stel toch de vraag, waarom schuim op bier blijft liggen en schuim op limonadegazeuze snel verdwijnt.

Toegevoegd na 45 minuten:
Ik wilde met mijn opmerking, dat ik drankbestrijder ben, de indruk wegnemen, dat ik aan de alcohol zou zijn. Ook drankbestrijders kunnen geïnteresseerd zijn in de oorzaken van liggend schuim op het bier. Bovendien er is ook alcoholvrij bier, maar dat is wel "ondergesneeuwd" ten opzichte van alcoholhoudend bier. Het proces van druiventeelt tot consumptiewijn is best interessant, ook voor drankbestrijders. Er wordt heel veel werk op gedaan. Daar kan ik veel respect voor hebben. Maar we moeten niet de ogen sluiten voor de slechte kanten van het alcoholgebruik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Schuim van bier bevat eiwitten die ervoor zorgen dat de blazen langer blijven bestaan. Wat heeft dit uberhaupt met 'drank bestrijding' te maken en waarom wil je drank bestrijden? Als iemand meerderjarig is en wil drinken is dat toch het besluit van die persoon?

In veel levensmiddelen komt schuim voor. Schuim is een fijne verdeling van gasbellen, die zich in een vloeibare fase bevindt. Je kunt twee soorten schuim onderscheiden aan de hand van hun stabiliteit: 1. Schuim dat stabiel is door een oppervlakteactieve stof. 2. Schuim dat stabiel is door deeltjes. Bij de 1e soort schuim hoort o.a. het schuim op de cappuccino en het schuim van bier. Het schuim blijft stabiel doordat er eiwitten inzitten die tijdens het vormen van luchtbellen zich hechten aan de luchtbel, waardoor de luchtbel minder snel knalt . Wanneer bier wordt ingeschonken ontstaat er een schuimkraag. Die schuimkraag zal na een tijdje weer inzakken. Dit komt omdat op het moment dat het bier wordt ingeschonken, belletjes aan de oppervlakte komen. In de oppervlakte is weinig koolzuurgas. Het kooldioxide in de belletjes komt d.m.v. diffusie door de celwand heen. Dit gebeurt doordat de concentratie van het gas in de bel groter is dan de concentratie gas in de oppervlakte. Door de zwaartekracht gaan de belletjes naar beneden, en op een gegeven moment is de wand van de bel te dun zodat hij knapt . Het schuim van gazeuse is gemaakt van koolmonoxide en er zit in gazeuze geen stof die zorgt dat de bellen stabiel blijven zoals het eiwit in bier. Toegevoegd na 3 uur: koolmonoxide moet koolzuur zijn natuurlijk... beetje te snel neergetypt.

Bronnen:
http://www.scholieren.com/werkstukken/18782

Een mooie schuimkraag bestaat vooral uit eiwitten die door de mout bij de gisting vrijkomen. De hoeveelheid schuim is echter heel verschillend, want er zijn diverse factoren van invloed op de stabiliteit van schuim. Niet alle eiwitmoleculen veroorzaken schuim. Schuim ontstaat door grote eiwitmoleculen, en als het bier door pompen en filters gaat, worden die afgebroken en zal er minder schuim zijn. Hoe meer bewerkingen bier ondergaat, des te minder schuimt het. De hoeveelheid schuim is per biersoort anders. Tarwebier geeft meestal steviger schuim dan bier van gerstemout, omdat de tarwe meer eiwitten afgeeft in het brouwproces. In Engeland stoppen sommige brouwerijen wat tarwe in het bier waardoor het beter schuimt. Elders wordt bier van lage gisting gebrouwen van pure gerstemout, die niet veel eiwitten bevat. Het land kent dan ook geen echte traditie van een mooie schuimkraag op het bier. - De uitleg voor bier - Frisdrank heeft ook koolzuur, maar geen eiwitten en krijgt daardoor geen kraag. - De uitleg voor frisdrank - ** Als je drankbestrijder bent (foute woordkeus, maar goed...), waarom maak je je dan druk over bierschuim? Overbodige informatie, vrijwel iedere volwassene is in staat om de keus te maken of ze willen drinken of niet. Heeft het gros geen "bestrijder" voor nodig.

Bronnen:
http://www.onanslemming.nl/?p=1498

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100