Wat is de smaak van alcohol bij gebruik in dranken en/of gerechten?

Wordt de smaak omschreven als bitter, scherp?

Heb nu een 0,0% alcohol witbier in huis en dat is prima te drinken zonder alcohol, waarom dan de toevoeging ervan bij andere (bijv.) bieren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zo simpel is het niet; alcohol is een complex iets en de smaak is sterk afhankelijk van de grondstof en het productieproces. Bier wordt gemaakt van koren, meestal gerst, maar ook b.v. tarwe. Als de mout vergist ontstaat een alcoholpercentage dat afhankelijk van de samenstelling kan variëren tussen de 2,5 en 12 procent. Als jij bier hebt van 0,0 % dan is de alcohol er later uitgefilterd d.m.v. een membraan. Het vergistingsproces geeft het bier zijn karakteristieke smaak en niet zozeer de alcohol. Het voert te ver om hier ook nog eens op andere dranken in te gaan. In voedsel kan drank verschillende functies hebben. Bij het braden van vlees kan bier of wijn worden toegevoegd. De alcohol wordt er tijdens het stoven uit gekookt maar maakt het vlees malser, de rest van de drank draagt bij aan de smaak. In een toetje kan de alcohol weer achterblijven, hier gebruikt men meestal een likeur.

Het is niet zo zeer de smaak, maar het effect van alcohol in dranken en gerechten. Toegevoegd na 1 minuut: Dranken met alcohol smaken iets "ruwer" en scherper op de tong dan zonder alcohol.

Ik vind dat nieuwe alcoholvrije witbier ook heel lekker om te drinken. Toch heb ik ook graag een ander biertje, liefst een kasteelbiertje met 6 - 7 % alcohol. Dat smaakt voller, kruidiger, krachtiger. Gewoon bier vind ik te bitter. Ook met rode wijn is dat zo: In Frankrijk op vakantie drink ik sloeberwijn met 8% alcohol. Eenmaal thuis smaakt die me niet meer. Dan heb ik liever iets stevigers. Omdat de smaak dan toch voller en fruitiger is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100