Waarom zorgt gisting voor dat het water drinkbaar wordt?

Ik heb een keer gehoord dat kinderen vroeger in de middeleeuwen bier dronken, omdat bier een van de weinige drank is dat zonder gevaar gedronken kon worden, vanwege de gisting. Wat is hier de wetenschappelijke verklaring voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bier maken kent een trapsgewijze verhitting, waardoor de meeste kwalijke bacterieen het te heet onder hun ledematen krijgen. Daarom is de substantie al VOOR het bier is, veiliger te drinken er zit dan nog geen alcohol in, het heet dan malt. Wanneer het door gisting bier is geworden, is het ook best goed te drinken, niet te veel, anders wordt je alsnog ziek.

Omdat bepaalde soorten gist de bacteriën in het water opeten.

Gist is een schimmel en dat bestrijdt bacterien. Denk maar aan de antibiotica die oorspronkelijk ook afkomstig is van schimmels.

bovendien word er alcohol gevormd en dat is ook bacterie dodend.

Het was vooral ook langer houdbaar. Het bier had trouwens een veel lager alcoholpercentage dan de 5% die we nu drinken, en het zal ook geen koolzuur hebben gehad. De alcohol maakt een milieu waarin bacteriën zich niet kunnen verspreiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100