waarom ontploft een fles champagne ineens?

mn zus woonde in een studenten container woning en ineens ontplofte er een champagne fles die ongeopend in een open kast stond

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om champagne te maken heb je te maken met een fermentatie proces waarin gist de suikers omzet in alcohol en daarbij kooldioxide produceren, bij de duurdere flessen zoals Moët & Chandon of Dom Perignon worden de flessen gekeerd met de hals naar beneden, en wordt de hals bevroren en komt het hele bezinksel als ijsprop naar buiten, wordt er nog een beetje suiker toegevoegd om een klein beetje te fermenteren. Nu bij de iets goedkopere flessen champy kan dat prijstechnisch niet, dus wordt het gefilterd en met CO2 op druk gebracht zoals bij frisdrank, als het fermentatie proces niet goed is afgerond(ze willen de flessen zo snel mogelijk op de markt) dan kan er een explosieve situatie ontstaan. Echter de EU regels zijn strikt wat betreft de sterkte van de flessen, maar misschien heb jij een fles met een klein foutje(haarscheurtje of kras in het glas) gekregen en in combinatie met een niet goed afgeronde fermentatie kan de fles spontaan ontploffen....

Er zit CO2 in champagne en als de fles geschud wordt dan komt er veel CO2 gas vrij en als er dan in de fles een zwak punt zit dan breekt de fles daar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100