Hoe kan je cafeïne uit koffie halen?

Ik moet voor mijn profielwerkstuk cafeïne uit koffie halen. Weet iemand hoe dat moet??:)

Weet jij het antwoord?

/2500

je zoekt eerst uit waar de cafeïne in oplost en de koffie zelf niet. Dan doe je de (gemalen) koffiebonen in een (koffie)filter en je giet er wat van die vloeistof overheen, beetje roeren zonder dat het filter kapot gaat, en die handeling , van nieuw oplosmiddel erbij gooien en roeren een paar keer herhalen. Dan heb je dus koffiebonen zonder cafeïne en een oplossing met cafeïne. Je zult zelf even uit moeten zoeken welke vloeistof en of de benen wel of niet gemalen moeten zijn, en of ongebrande bonen beter gaat, maar dan moet je die ook ergens kunnen vinden

CO2-methode (koolzuur) De bonen worden in water gedompeld waardoor ze zwellen en de cafeïne mobiel wordt. Dan wordt er koolzuur door de bonen geperst, waar de cafeïne zich aan bindt. Het koolzuur wordt vervolgens uit de koffie verwijderd middels drogen (verdamping) en neemt de cafeïne mee. Cafeïne en koolzuur worden daarna gescheiden zodat ze hergebruikt kunnen worden. Simon Lévelt hanteert deze methode voor de biologische koffie.Voor het proces zie tweede bon(teweinig plaats hier) Toegevoegd na 1 minuut: Moet zijn eerste bron.

Bronnen:
http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsm...
http://www.simonlevelt.nl/landen/meer-wete...

Je kunt het doen met glasplaten bedekt met een vrij dikke laag Siliciumoxide. Eerst extraheer je de cafeine en andere stoffen oplosbaar in matig apolaire vloeistoffen uit de gemalen koffie met chloroform (weet niet of dat nog gebruikt wordt). Dan filter je de resten van de koffie af en damp je de chloroform in. Wat je nog over hebt kun je in een horizontale streep op de plaat zetten. Je hebt wel een monster met zuivere cafeine nodig, daarvan zet je dan eens stipje naast de horizontale lijn. De cafeine uit de koffie zal net zo snel omhoog lopen als de cafeinestandaard. Je kunt dan de corresponderende streep van de plaat afschrapen en weer oplossen en indampen. Als het goed is heb je dan erg zuivere cafeine. Dat kun je controleren door het smeltpunt te bepalen (hoe hoger het smeltpunt, hoe zuiverder het kristal en hoe zuiverder de cafeine) als het helemaal goed is vind je het smeltpunt uit de literatuur. In de youtube bron een alternatieve methode, die berust op het verdampen van cafeine bij 250 graden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100