Een wijnkelder is een kelder waarin de wijn zich moet ontwikkelen en waar deze wordt bewaard (lageren). Voor het goed bewaren van de wijn moeten het ruimtes zijn die koel en donker zijn en een zekere luchtvochtigheid en een constante temperatuur hebben. De ideale temperatuur schommelt tussen 11 en 12 graden Celsius.
. Witte wijn moet vlak onder de rode bewaarwijn liggen, die op zijn beurt onder de rode consumptiewijn ligt. Roséwijn ligt meestal tussen de witte en de rode wijn.
Een constante temperatuur is zeer belangrijk om wijnen te bewaren. Een temperatuur die wat hoger of lager ligt dan de ideale 11 - 12 graden is alleen van invloed op het tempo waarin de wijn rijpt (hoe warmer, hoe sneller de wijn rijpt), hoewel een temperatuur boven 17 graden vermeden moet worden. Snelle of grote schommelingen in de temperatuur zijn echter funest voor wijn.
Ik denk dat je niet zulke dure wijnen voor het feestje schenkt, dan zal het wisselen van temperatuur niet zo 'n grote impact op de smaak en kwaliteit hebben, maar het zal toch voor de kenner merkbaar zijn, dat is eigenlijk alles.