komen de bubbels in tap bier door de gist of het koolzuur

Weet jij het antwoord?

/2500

Door het koolzuur, gist bubbelt niet. Maar het koolzuur komt van de gist. De alcohol ook, trouwens.

Gist zijn kleine cellen die je onder een microscoop goed kan zien, ze breken suikers af en de afbraakproducten daarvan zijn alcohol en koolzuur en dat laatste vormt de belletjes.

Bier zonder koolzuur zal zeker niet schuimen. Door het vrijkomen van koolzuur ontstaan er gasbelletjes in het bier. Boven het vloeistofniveau blijven de belletjes in stand door de in het bier opgeloste eiwitten die een soort vlies om het belletje vormen. Deze structuur is niet blijvend en langzaam zakt het schuim in elkaar. Het koolzuur is ontstaan door vergisting met suiker en is uitgefilterd voor het afvullen van vat of fles.

Het beir uit de tap heeft alleen bubbels door de koolzuurcilinder die op de tap is aangesloten. Het alcohol in het bier is door vergisting erin gekomen. Echter, hierbij is de aanwezige CO2 gewoon vrij om weg te stromen: Normale vergistingsvaten staan niet onder druk. Pas bij het in het vat brengen wordt de druk aangebracht. Dit kan natuurlijk al wel bij de brouwer gebeuren, die het vat op druk aanlevert, tenzij je een bier hebt wat na heeft mogen gisten op het vat. Dit zijn altijd witbieren..: [quote=http://roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=29&Itemid=39] Koolzuurverzadiging en druk Het voordeel van bieren op fust is, dat je niet hoeft her te gisten, maar je bier kunt verzadigen met koolzuur door druk op het vat te zetten. Je tapt dan bier met geen of veel minder gist dan op vat hergist bier en je hoeft geen drie weken te wachten. Bij het vullen van het fust ga je als volgt te werk. Je vult je vat eerst met koolzuur om zuurstof eruit te verdrijven. Vervolgens hevel je je bier uit je lageringsvat of –fles in het vat, doet het deksel erop en sluit de koolzuurslang aan. Dan zet je druk op het vat en schudt het vat net zo lang tot je geen koolzuur meer hoort stromen. Let op: hoe kouder je bier, des te eerder is je bier koolzuurverzadigd omdat koolzuur beter oplost in koud dan in warm bier. Het kan dus nodig of handig zijn om je bier eerst te koelen alvorens deze te verzadigen. Zet echter wel altijd direct na het vullen al wat druk op het vat, want op deze wijze kun je controleren of hij lucht- en bierdicht afsluit. Door druk op het vat te zetten wordt het deksel goed dichtgedrukt. [/quote]

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100