Waarom hebben veel wijnflessen een holle onderkant?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij de Champagne fles is het eenvoudig te verklaren omdat de druk in de fles tussen de 5 en 6 bar kan aannemen en door de bolle vorm aan de binnenzijde van de fles de druk beter zal worden verdeeld. Een tweede voordeel is dat je er met het uitschenken mooi je duim in kan leggen, waardoor je niet de gehele fles hoeft te omvatten met de hand. Bij de andere wijnen zijn er diverse lezingen over het nut van de ziel die stuk voor stuk waar zijn. Zo zou de fles door de ziel sterker zijn als deze liggend wordt opgestapeld. Dit argument moet je eigenlijk terugvoeren naar de slechtere en onzuiverdere glaskwaliteit in het toegepaste productieproces van vroeger. Bedenk daarbij ook, dat in het productieproces van glas de flessenbodem nooit helemaal vlak zal worden waardoor de fles niet goed rechtop zou staan. Ook zou het in de fles gevormde bezinksel of droesem meer hechtingsoppervlak hebben en duidelijker zichtbaar zijn op de in de fles aanwezige bult (bobbel) waardoor je nog voor het openen van de fles het besluit kan nemen om de fles te decanteren. Doorgaans zie je de ziel vooral bij rode wijn en in kleine mate bij flessen met witte wijn. Bij de laatste variant zal de keuze voor de fles met een ziel berusten op toevalligheid of de aanwezigheid van deze fles tijdens het bottelen. En met de gedachte en de "wetenschap" dat de ziel vooral bij de betere wijnen aanwezig zou zijn, kan het tegenwoordig natuurlijk ook een commercieel argument zijn voor de keuze van dit type fles. Er bestaat ook een - wiskundige formule - die de verhouding aangeeft tussen de diepte van de ziel en de prijs van de wijn.

De ziel van de fles is om de droesem er plaats heeft om te zakken en voor de stevigheid van de fles, hij is namelijk veel sterker als die onder hol is... Dat is denk ik de hoofdreden waarom de ziel van de fles hol is onder...

Wat XiniX zegt is goed. De ziel van de fles. Ook wel genoem als bodem welving van de fles. Lees hier verder... http://www.champagnebezorgen.net/champagne-abc Toegevoegd na 7 minuten: De welving op de bodem van een fles. Waardoor he bezinksel op het diepste punt van de fles bewaard kan worden.

Flessen werden vroeger geblazen door glasblazers. Hierdoor kreeg de fles een bolle onderkant en kon hij niet blijven staan. Daarom drukten ze de bodem naar binnen en kon de fles blijven staan. Een ander verhaal gaat over de bezinking in wijn. In oudere wijn zitten vaak reststoffen. Vooral kleurstoffen. Deze drijven naar beneden en gaat rond de uitstulping in de fles zitten. De uitstulping zorgt ervoor dat tijdens het schenken, het kolken onderin de fles wordt verminderd. Hierdoor blijft het bezinksel langer in de fles en blijft de wijn in het glas helder. De holle bodem van een wijnfles noemen ze de ‘ziel’. Er zijn verschillende verhalen over waarom ze deze holte in een fles gemaakt hebben. Zo werden flessen vroeger geblazen door glasblazers. Hierdoor kreeg de fles een bolle onderkant en kon hij niet blijven staan. Daarom drukten ze de bodem naar binnen en kon de fles blijven staan. Een ander verhaal gaat over de bezinking in wijn. In oudere wijn zitten vaak reststoffen. Vooral kleurstoffen. Deze drijven naar beneden en gaat rond de uitstulping in de fles zitten. De uitstulping zorgt ervoor dat tijdens het schenken, het kolken onderin de fles wordt verminderd. Hierdoor blijft het bezinksel langer in de fles en blijft de wijn in het glas helder. Tegenwoordig wordt wijn zo gefilterd dat er nog maar weinig reststoffen in de fles komen. De ziel is enkel nog voor de sier. Waar ze trouwens nog wel een ziel gebruiken in de fles, is bij champagneflessen. Als champagne moet rijpen staan de flessen onder druk. De ziel in de fles maken ze zwakker dan de rest van de fles. Als de fles dan kapot gaat door de druk, schiet alleen de onderkant eruit en gaat niet de hele fles kapot. Hierdoor worden de andere flessen die eromheen liggen niet beschadigd.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/e...

Kijk maar eens bij deze antwoorden...

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/wijnflessen...

das eng

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100