waarom is er een wolkvorming als je mazout (drank) te lang laat staan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik ken het fenomeen niet, maar ik heb het zeer sterke vermoeden dat het effect is van de zeer lage pH van de Cola (rond 2,6) op de eiwitten van het bier (normale pH van bier is ongeveer 5) Vanwege de zeer lage pH van de Cola, zullen de eiwitten in het bier (overigens, bier bevat niet zo veel eiwit, ik denk zo'n 0,5-1% of zo iets) die normaal gesproken opgelost en 'onzichtbaar' in het bier zitten, denatureren en vlokken gaan vormen. De complexe suikers in het bier kunnen zich dan hieraan binden, en dan vormt zich zo'n zichtbare "wolk". Er zit te weinig eiwit om een stabiele "wolk" te vormen, dus als je het drankje roert, zie je dat niet, en waarschijnlijk kan je zelfs een reeds gevormde "wolk" los roeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100