Welke emulgator of bindmiddel gebruiken in roomlikeur?

Zelf gemaakte roomlikeur is erg lekker en eenvoudig te maken. Je mengt wat melk, alcohol en smaakpoeders. Maar na verloop van tijd merk je dat er klontjes ontstaan, doordat de smaakpoeders gaan zakken.
Wat kan ik gebruiken om dit te voorkomen? Is er een huishoudmiddel beschikbaar? Ik heb gelezen dat eigeel als emulgator kan dienen, maar daar wordt de likeur misschien bederfelijker van.
Alle adviezen en tips zijn welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rauwe eidooier zou ik inderdaad niet doen ; nog even los van het feit dat het erg bederflijk is. De wrkzame stof echter (lecithine) kun je wel los kopen, al is het niet in elke supermarkt. Informeer bij een goede drogist of apotheek, en soms natuurvoedingswinkels. Je kunt ook gewoon een allesbinder proberen, maar daar wordt de likeur wel wat dik van (consistentie advocaat). Maar eerlijk gezegd zou ik gewoon niet te grote hoeveelheden tegelijk maken, juist omdat vers zelfgemaakt nu eenmaal klontert omdat er niet allemaal (vaak ook checmische) toevoegingen in zitten - en de vraag is of je dat moet willen. Goe schudden of even met de staafmixer erdoor als het heel snel al klontert, werkt trouwens vaak ook effectief genoeg. Oh, en als je een emulgator van de drogist wilt betrekken, zeg er dan wel bij dat het voor voeding is, want ze hebben ze ook voor in zelfgemaakte cremes en zalfjes, en ik durf niet zonder voorkennis te beweren of die ook per definitie eetbaar zijn. In de link een lijstje met emulgatoren die specifiek gebruikt worden als antiklontermiddel ; met dat lijstje de boer op moet je zeker het een bruikbaar middel opleveren.

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...

Je hebt er helemaal geen poeders voor nodig, dus krijgt ook geen klontjes als je gewoon; 300 ml. gecondenseerde melk (zit in blikjes en is meestal van Friesche vlag), 310 ml. whisky (mag ook andere likeur zijn) 250 ml. slagroom , 15 ml. chocoladesiroop (die saus uit een flesje van 'Tova' kan ook) in de blender doen en mixen. Zo heb je een likeur die veel lijkt op de Baileys. Je kunt ook hiervoor 140 ml. vieux, 200 ml. slagroom, 100 gr. poedersuiker en 2 el. nescafé oploskoffie door elkaar mixen. Ook lekker; 4 eetl. Nutella, 2 bekers slagroom en 200 ml. brandewijn of Vieux mixen, koel bewaren. Je hoeft dus geen eieren toe te voegen, die zitten er vaak ook niet in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100