waarom stopt Campina melk in plastic flessen van 2,4 liter, en niet precies 2,5 liter, of 2 liter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mijns inziens is dat omdat in een prijsconcurrerende samenleving mensen moeilijker kunnen vergelijken. Wanneer het precies 2,5 liter is is het makkelijker om uit te rekenen wat een liter kost. En zo het voordeligste pak te kunnen nemen. Door daar vanaf te wijken verwar je de consument. Dit gebeurt vaak in de detailhandel. Kijk bijv eens naar wasmiddelen of inhoud van bijv chips.

Omdat volgens mij een glas 200 ml is dus als je een fles melk zou hebben van 2,5liter dan zou je dus elke keer 100 ml overhouden. En die van 2liter is te weinig.

Lijkt mij arbitraal.

Ik denk dat de keuze is gemaakt i.v.m. optimaal vervoer, dus door net wat kleinere pakken te gebruiken, kan men logistiek wellicht veel besparen, die 100 ml voor een huishouden maakt toch weinig uit voor de gebruiker.

Wellicht hebben ze meerdere reden hiervoor, ik kan me voorstellen dat ze hierbij voornamelijk een economisch belang hebben (meer melk in een pak met relatief minder verpakkingsmateriaal), maar ik denk dat dit ook te maken kan hebben met traditie. In het verleden (en nu nog steeds) werden met name melk en bier niet volgens het metrisch systeem (SI) afgemeten, maar volgens oude maten van het Imperial System, zoals de pint, gallon, enz. Met name de pint (iets meer dan een halve liter) is nog altijd in heel veel landen een gebruikelijke inhoudsmaat, en dat vindt nu nog steeds bijna overal in de Engelse supermarkten. 2,4 liter komt aardig in de buurt van 4 pints: 1 pt = 20 fl oz ≈ 0,568261 L 4 pt = 2,27 L Door 2,4 liter te gebruiken kom je heel erg in de buurt van 4 pint, maar waarschijnlijk wil Campina niet zijn product aanduiden als "4 pint melk", omdat het te vreemd zou klinken voor de Nederlandse consument. 2,3 liter is een rare hoeveelheid, en 2,5 is mooi rond, maar komt halverwege 4 en 5 pints. Dan kies je voor 2,4 liter. Het kan ook zijn dat de leverancier van de machines waarmee de flessen worden gevormd in de fabriek van Campina (de flessen worden niet leeg ingekocht en afgevuld, maar ter plaatse gemaakt door plastic korreltjes te smelten, in een mal te gieten en de fles te blazen met behulp van hoge luchtdruk) dezelfde is van de Engelse fabrikanten, en dan hebben ze nu bij de fabriek van Campina dezelfde mallen in gebruik als in Engeland. Deze verklaring vind ik zelf niet echt realistisch, maar het zou ook zomaar kunnen. En dan heb je natuurlijk ook eisen van de retail die je melk moet verkopen. Wie weet hebben de grote supermarkten met Campina afgesproken dat er meer melk in de flessen mag zitten (sowieso is dat economisch gezien gunstier vanwege de besparing in materialen), maar 2,5 vonden ze maar net te veel. Je weet nooit (behalve een echte insider, en dat ben ik helaas net niet) wat er zich in de achtergrond afspeelt. Je kan uiteraard ook proberen de vraag rechtstreeks aan Campina te stellen: 0800-0765 Goeie vraag in ieder geval!! Toegevoegd na 8 minuten: Campina heeft ook flessen van 1,8 liter, en dat komt redelijk overeen met 3 pints: 1,7 liter, om precies te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100