Waarom kan ik de glazen flessen van vers fruitsap uit de AH niet inleveren?

Vorig jaar was ik op reis in Amsterdam. De AH verkoopt verse vruchtensappen en smoothies in glazen flessen met een kartonnen bovenstuk met een zegel. Ik had er een stuk of vijf en de dag voor we vertrokken sprong ik binnen bij de AH en ik wou de glazen flessen teruggeven bij een balie (niet de kassierster dus). Die vrouw had helemaal geen idee wat mijn bedoeling was. Ze zei dat ik die maar in de glasbak moest gooien. Ik vroeg haar of ze die flessen niet schoonmaakten en hergebruiken, en blijkbaar niet. Waarom niet?

Toegevoegd na 1 uur:
Bedankt voor de antwoorden!

Blijkbaar is het dus zo dat het glas recyclen goedkoper en milieuvriendelijker is dan het te hergebruiken. Maar waarom zit er dan statiegeld op andere glazen flesjes?

(ik weet niet of het toegelaten is een extra vraag te stellen aan de hand van de antwoorden, dus sorry als ik me hiermee niet aan de regels houd)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

omdat het apart recyclen van lege flessen en petflessen nauwelijks wat oplevert. Het glas wordt zo en zo al gescheiden bij de afvalverwerking. Zaak voor de levensmiddelenindustrie icm de grote supermarkten het statiegeld zo veel mogelijk te drukken. Toegevoegd na 1 uur: op je toevoeging van de vraag: Dat statiegeld zit alleen op flesjes met nostaligische waarde, dus die al eeuwenlang statiegeld hebben. Op nieuwe flesjes kom je dat niet meer tegen. De fabrikant wil niet dat de trouwe koper zich opeens belazerd voelt omdat die geen statiegeld meer krijgt.

Omdat er geen statiegeld op zit. Gooi ze in de glasbak, dat is goed voor het milieu en nog duurzaam ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100