Heeft calcium in melk eigenlijk wel zijn nut voor onze botten?

Ik heb nl. wel eens gehoord dat calcium juist nodig is om melk te verteren, daar melk moeilijk te verteren is vanwege de lactose. Klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn steeds meer rapporten waarin te lezen is, dat de calcium uit de melk, vrijwel niet wordt opgenomen door ons lichaam, volgens amerikaanse rapporten, zou melk drinken zelfs kunnen zorgen voor bot ontkalking en mogelijk een mede oorzaak zijn voor darmkanker. De mens is het enige zoogdier dat doorgaat met melk drinken als het al volwassen is en dan ook nog geen melk van de eigen soort, maar van een dier!

Calcium is een zeer belangrijke stof voor de mens, en niet alleen voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden. Calcium speelt een rol bij de werking van zenuwen en spieren, bij de bloedstolling en bij het transport van stoffen in de lichaamscellen. Een tekort aan calcium kan onder andere leiden tot botontkalking en spierkrampen. Overigens zit er niet alleen calcium in melk en melkproducten. Ook groenten, noten en peulvruchten bevatten aanzienlijke hoeveelheden calcium. Toegevoegd na 2 minuten: De lactose in melk is inderdaad moeilijk oplosbaar, en daardoor moeilijk te verteren. De lactose wordt in het lichaam echter niet afgebroken door calcium, maar door een enzym genaamd lactase.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100