Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je een gesloten fles cola schudt, gaat er dan prik verloren? (dwz dat de prik in gasvormige toestand boven de vloeistof komt te zitten ipv erin)

None

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Dranken
6.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Er vindt een evenwichtsreactie plaats tussen een aantal stoffen in de cola en het lucht erboven.

Telkens als je de fles opendraait, ontsnapt de lucht (dus ook prik) en zal het evenwicht zich opnieuw moeten herstellen, want er wordt weer nieuwe lucht aangevoerd. Zo gaat er telkens een beetje prik verloren.

Als je de fles schudt, ontstaat er extra gas, dus gaat de prik uit de cola. Maar omdat dit dan niet meer in evenwicht is, zullen de gassen weer "teruggaan" in de cola, waardoor ook de prik terug de cola in gaat.

Dus als je een fles cola schudt, gaat er geen extra prik verloren, zolang je maar lang genoeg wacht, nadat je geschud hebt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Het gas (CO2) blijft in evenwicht. Er komt even veel gas in als dat er uit gaat. Als je met de fles gaat
schudden, dan gaat het gas wat onder zit naar boven en neemt de
vloeistof (de cola) mee. Er blijft gewoon even veel gas inzitten. Dus er gaat geen prik verloren. Alleen als je de fles al een keer hebt geopend en dan weer dicht draait.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding