Waarom blijft er een laagje water liggen op de koffie in het piston van onze espresso machine?

Het is niet heel vervelend, maar ik weet dat het niet hoort bij een goede espresso machine.

Al van alles geprobeerd:
- verschillende soorten koffie
- verschillende malingen
- koffie van zeer stevig tot nagenoeg niet aangedrukt
- minder koffie en meer koffie

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt inderdaad aan de machine, niet aan de manier waarop je hem gebruikt. Wanneer het hete water door de koffie wordt geperst, gebeurt dit bij elke espressomachine onder druk: pressie. Vandaar de naam "espresso" deze druk perst ook de koffie samen. Alleen onder druk kan het water nu nog door deze laag koffie heen. wanneer de druk wegvalt voor het water de koffie is gepasseerd, zal het water er dus bovenop blijven liggen.

Ik heb dat ook bij mijn machine maar niet altijd, slechts af en toe. Ik denk dat onder normale omstandigheden de resterende stoomdruk het laatste water wegdrukt door de koffie, maar dat soms de stoomdruk wegvalt doordat er b.v. een korreltje koffie tussen de piston en de rubberen afdichting een tijdelijk lekje veroorzaakt. Als het bij jou altijd voorkomt is misschien de afdichting niet goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100