Kun je als je diabetes hebt beter Light frisdrank of Sinaasappelsap drinken?

Ik heb diabetes en hoorde laatst dat ik beter niet te veel light frisdranken kan drinken, omdat de zoetstoffen die daarin zitten kankerverwekkend (kunnen) zijn. In sinaasappelsap zitten vaak geen toegevoegde suikers maar alleen natuurlijke vruchtensuikers mag je dat dan wel drinken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Sinaasappelsap zit vol met vitamine C. En vitamine C heeft als vervelende eigenschap dat dit in pure suikers word omgezet in het lichaam als je een bepaalde tax haalt... Die grens ligt op ongeveer 3 glazen per dag met een tussenliggende periode van minder dan één uur. aldus een bevriend bodybuilder... Toegevoegd op 26-05-2009 10:08:19 En wat betreft de zoetstoffen in lightfrisdrank... Te veel van iets is overigens nooit goed... Maar als je de verhalen vandaag de dag moet geloven is zelfs brood kankerverwekkend. Dus het zal allemaal wel mee vallen denk ik...

Zie link. Je mag het inderdaad wel drinken, let alleen op de calorietjes!!! En let erop of het ongezoet sap is.

Zoetstoffen en vervangsuikers zijn onder te verdelen in 3 groepen: 1) Zoetstoffen die geen energie leveren. De namen van deze stoffen zijn sacharine, cyclamaat, aspartaam, acesulfaam-K en sucralose. Van deze energievrije zoetstoffen zijn maar kleine hoeveelheden nodig. Ze zijn vele malen zoeter dan suiker en hebben geen invloed op het bloedsuikergehalte. 2) Maltitol, sorbitol, mannitol en xylitol behoren tot de groep van de polyolen. Deze suikervervangers zijn iets minder of ongeveer even zoet als suiker. Ze leveren ongeveer de helft zoveel energie en hebben weinig of geen invloed op het bloedsuikergehalte. Polyolen zijn, met uitzondering van sorbitol, niet te koop in de handel. 3) Fructose (= vruchtensuiker) en andere alternatieve suikers zoals moutstroop(=maltose), maïsstroop, cichoreistroop en honing zijn broertjes van gewone suiker. Ze leveren evenveel energie en zullen de bloedsuikerwaarden wel beïnvloeden. Ze worden nochtans veel gebruikt in producten met vermelding 'suikervrij' of 'geschikt voor mensen die het gebruik van gewone suiker willen of moeten vermijden'. Laat je dus niet beetnemen, lees steeds aandachtig de samenstelling op de verpakking!

Sap lijkt mij altijd beter dan light frisdrank. Of bedoel je ook de bekende multivitaminesap van de Aldi? Ik ben helemaal niet zo 'light', maar meer van de natuurlijke suikers. De goedkopere sinaasappelsappen (wat een woord....) zijn vaak gezoet met suiker. Appelsientje is volgens mij het meest natuurlijk.

Volgens de site die Helmer aanhaalt, is het weliswaar zo dat je vruchtensappen mag drinken, maar die natuurlijke vruchtensuikers zorgen wel voor koolhydraten, dus je kunt het zeker niet onbeperkt drinken! Dieetgewijs kun je light-frisdranken onbeperkt drinken. (er zitten bijna geen voedingsstoffen in) Ik zou het er dus bij houden om wat sap te drinken, maar als je meer dorst hebt dat aan te vullen met water of lightfrisdrank als je dat wilt. Hoeveel sap je kunt drinken is afhankelijk van de rest van je dieet. De suikers in frisdrank zijn weliswaar natuurlijke suikers maar dat wil niet zeggen dat het geen suiker is.. (gewone suiker is ook natuurlijk, komt uit suikerbieten, dus dat 'natuurlijk' zegt vrij weinig)

ik zou zeggen: leg deze vraag voor aan je diëtist... die kan het beste zien aan de hand van je suikercurve of het voor jou verstandig is om sap te drinken en op welk moment van de dag... het is tenslotte zaak om je suikercurve zo egaal ogelijk te houden, niet?

In vruchtensap zit net zoveel suiker als in cola. Het is dan wel fructose ipv sacharose, maar dat maakt voor je diabetes niet uit. Je wordt er dus ook dik van als je ze veel drinkt. Verder is het drinken van vruchtensap wel gezond. Dranken gezoet met aspartaam zijn niet kankerverwekkend, er zit geen suiker in en ze bevatten geen calorieën.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aspartaam

Omdat er in light frisdranken vervang suiker (aspartaam) zit krijgen je hersenen een signaal van zoet maar je krijgt geen suiker binnen, dus vraagt je lichaam om nog meer zoetigheid wat vaak lijdt tot snaaien. dit had ik laatst ergens op tv gezien weet niet precies meer waar. Drink niet de hele cola light fles leeg maar wissel af met tussendoor een glas water kop thee iets gezonds!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100