Hoe zie je, ruik je of proef je dat water is bedorven?

Kraanwater of flessenwater.

Toegevoegd na 12 minuten:
Hoe lang moet het water dan gestaan hebben... ongeveer?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Flessenwater dat dicht zit kan je jarenlang bewaren. Als voedsel bederft worden eiwitresten afgebroken en onstaan zwavelverbindingen. Dat ruik je. Water zelf kan niet bederven, maar er kunnen wel bacteriën of andere eencellige organismen in groeien, bijvoorbeeld als je aan de fles drinkt en het laat staan, of steeds water bijvult in een plastic flesje. Dat noem je ook bedorven water. Het water ruikt dan niet vies of muf, en bacteriën zijn niet met het blote oog te zien. Als er heel veel bacteriën in zitten kan de lucht wel muffig zijn, je ruikt dan de gassen die bacteriën uitscheiden. Juist omdat je het niet kan zien, ruiken of proeven of water bedorven is kan je de volgende veiligheid in acht nemen: - Geen flesjes steeds hervullen of afwassen > 60 graden Celcius - Flessenwater dat luchtdicht zit (en niet open is geweest( is veilig, zeker < 5 jaar oud

Als het bedorven is dan proef je het direct: een zware, zoetige niet lekkere smaak. Toegevoegd na 6 minuten: In mijn geval is er nog geen twee dagen over heen gegaan. Was in Afrika, water dat ik overgegoten had in mijn Sigg-bottle. Temperatuur daar was overdag 30+ graden en 's nachts rond het vriespunt... Blijkbaar is er toen toch iets in die fles gebeurt... Heb nooit kunnen achterhalen hoe dat kon, maar wist wel direct dat ik dat water niet meer hoefde.

Het laat dan een "droge" nasmaak achter in de mond. Het ruikt als een vaatdoekje.

naar een niet schoongemaakt aquarium ligt aan de omgeving en de temperatuur

Kwaliteit (mineraal gehalte), temperatuur (bacteriegroei), omgeving (hoeveelheid en soort bacteriën) en licht zijn bepalend voor de houdbaarheid van water. Water in de koelkast zal dus langer goed blijven dan in een auto waarin de temperatuur tot 50 gr kan stijgen. Er is dus geen sluitend antwoord te geven op deze vraag. Daarnaast zijn er mensen die geen last hebben van enigszins ‘bedorven" water, terwijl er ook zijn die er ziek van worden. Als water lang 9paar maanden) bewaard wordt en de temperatuur loopt ook nog een beetje op dan begint het vanzelf te leven. Even later verschijnen er ook nog van die kleine beestje. De opvarenden van de VOC schepen weten daar van mee te praten. Ondanks dat het water uit de beste bronnen van NL kwamen tw de Wezenputte bij Oude Schild Texel, begon het gedonder al na drie maanden. En ja, dan moest je nog 5 maanden verder. Ze hadden geen andere keus dan het te drinken maar wel met de neus dicht (stank) en de tanden op elkaar om de beestjes er uit te filteren. Gingen ze daar dan aan dood. Nou dat viel best mee. In de begintijd ging je dood aan scheurbuik (vit C) beriberi (vit B1), malaria, gele koorts, dysenterie, buikloop en nog een paar van die jongens. Dus met dat bedorven water viel het wel mee. 10% van die arme stakkers haalden de overtocht niet. Zelf kreeg ik in dienst noch chloortabletten mee als we het veld ingingen. Je gooide dan zoveel tabletten in het kopje slootwater tot de chloorsmaak de overhand kreeg. Ben nu 70 en leef nog steeds zoals je ziet. Ja, ja, die goeie oude tijd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100