Geheime genootschappen zijn een fenomeen in onze maatschappij. Al vele honderden jaren. Het geheim zit hem niet in de achtervolgingswaan die men er van kan krijgen door er over te denken, het geheim zit hem in de inwijding. De inwijding is dus het geheime ervan. Iedereen die niet ingewijd is, kent het geheim van de inwijding dus ook niet.
Van de meeste geheime genoodschappen kun je het lidmaatschap aanvragen. Sommigen zijn er alleen op uitnodiging. De criteria daarvoor zijn bekend middels de doelstellingen van het genoodschap. Iedere speculatie over verborgen doelstellingen is fictie.
Muziek is niet alleen een stemmingmaker, het is ook een sterk symbool, soms in combinatie met de in de muziek gebruikte woorden. Denk maar eens aan 'Die Zauberflote' van Wolfgang Amadeus Mozart (die Vrijmetselaar was). Deze opera bestaat louter uit Alchemistische Symboliek in combinatie met zogezegd 'magische' muziek. Het totaal geeft een gevoel aan de toehoorder/kijker en dat is de bedoeling.
Er is geen specifieke muziek die alleen bij een geheim genoodschap hoort. Per slot van rekening is Mozarts opera ook zeer geliefd bij niet Vrijmetselaren.
Ook Gothic is een soort van geheim genootschap. Als je daar niet in groeit, zul je het nooit begrijpen. Toch kun je Goth-music wel degelijk waarderen.
Net zoals elke muzikant, elke muziekproducent, in feite iedereen die met muziek te maken heeft heeft een geldschieter de behoefte (primair) om geld te verdienen. Als een 'deuntje' lekker in het gehoor ligt zullen mensen daar in investeren, net zoals in muziek die trendvolgend/trendsettend is.
Vroeger en ook nu nog zijn er mensen die van hun kunde (muziek maken) gebruik maken om een boodschap in de wereld te zetten. Denk maar eens aan mensen zoals Stef Bos en Paul Simon.
De bewering dat geheime genoodschappen er op uit zijn om ons tot slaaf te maken door middel van muziek is een twijfelachtige ten aanzien van de bewoording: slaaf. Het is wel tijdelijk 'verslavend'. We spelen de deuntjes zo vaak af tot dat we ze kunnen dromen. Dat doen we niet omdat we dat moeten (ook niet van de componist of de muzikant) maar omdat we dat willen.
Onze hersenen zitten zo in elkaar dat we weliswaar onbewust beinvloed worden maar nimmer van blijvende aard.
- Bronnen:
-
http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Geh...