Waarom wordt een cover of een remix geen plagiaat genoemd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er bestaan 2 soorten rechten: compositie-recht (BUMA) en master-recht (STEMRA). Als je een cover wil maken, moet je toestemming krijgen van de eigenaar van het componisten-recht, maar dit is weer afhankelijk van waar deze cover voor gebruikt gaat worden (uitbrengen op CD, voor tv, live optredens etc). Bij een cover vraag je dus toestemming en als deze gegeven wordt, kan er uiteraard geen sprake zijn van plagiaat. Een remix is zelfs meestal in opdracht van de artiest/label/platenmaatschappij. Die willen een origineel in een ander jasje hebben, om uit te kunnen brengen. Plagiaat is wanneer er zonder toestemming onderdelen van een nummer gebruikt worden.

Omdat vooraf toestemming is gevraagd om het nummer te mogen remix'en of coverren.

sommige liedjes zijn door vele gezongen in de diverse versies,zoals time after time , of knocking on heavens door. dat zijn nummers waar vrije rechten op zitten . voor andere nummers moet er inderdaad toestemming worden gevraagd doe je dat niet dan kan je alles afstaan wat er mee verdient word,na de nodige rechtzaken.

Plagiaat betekent dat je een werk van een ander uitbrengt als iets van jezelf. Bij een cover of remix is duidelijk dat het origineel van iemand anders is. Soms is een cover sucesvoller dan het origineel. Het komt zelfs voor dat de cover zo bekend is dat deze als het origineel beschouwd wordt, zoals bij een aantal nummers van Elvis Presley bijvoorbeeld.

Omdat de rechthebbende netjes zijn deel krijgt! Toegevoegd na 45 seconden: En het kopiëren niet verborgen wordt.

Plagiaat is het overnemen van andermans werk zonder correcte bronvermelding. Bij een cover wordt altijd netjes vermeld wie de oorspronkelijke componist is. Iemand die plagiaat pleegt doet net of hij de componist is van het werk, bij het maken van een cover of remix gebeurt dat niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100