Waarom gebruiken mensen die veel met muziek werken een Apple computer?

Toen ik de film "This is it" over Michael Jackson keek viel het me op dat er overal computers van Apple gebruikt werden. Het valt me ook op dat DJ's ook vaak een Apple computer bij zich hebben staan.

Waarom is dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

ik werk thuis Windows based en op de studio Apple based op het gebied van geluids- en video-editing voor de televisie. Ik kan dus mijn eigen ervaringen vertellen over deze twee systemen. Het klopt dat Apple in weze sneller naar een duurdere prijs klimt dan Windows, maar daar heb je dan ook een wat meer premium gevoel bij. In de creatieve sector is gevoel/user experience erg belangrijk, ik wil me vast kunnen houden aan vaste toetsencombinaties en consistentie aangaande de interface van belangrijke editing programma's zoals Pro Tools, Logic pro, Avid en Final Cut. Dit heb ik als veel prettiger ervaren tijdens het werken op een Mac ipv een Windows. Daarnaast hoef ik mij met Mac niet zo zeer bezig te houden met de specs en technische aspecten achter een OS. Dit idee heb ik tijdens het werken op een Windows wel. Daarnaast zijn enkele van de belangrijkste programma's voor muziek en video alleen of uitgebreid uitgebracht voor enkel Macs, zoals Logic Pro en Final Cut. Daarnaast bieden de laptops ( weliswaar tegen een vrij hoge prijs) van Apple, dezelfde ervaring als wat je op een Mac Pro krijgt qua interface en consistentie. Kortom, Apple heeft zich duidelijk geprofileerd als merk/productlijn voor de creatieve sector, dus ook voor mensen die in de muziekindustrie werken.

Omdat er mensen zijn die roepen dat een "Mac" beter is voor muziek. Het wordt in leven gehouden door mensen die niet nadenken, geld te veel hebben dit geloven. Vervolgens roepen ze het zelfde om de aanschaf van hun Mac te verantwoorden. Wat is beter? Maakt niks uit! Zal meer van de hardware (geluidskaart b.v.) afhangen. En er zijn voor PC ook prof geluidkaarten te koop. (Sterker nog, het maakt de hardware niks uit welke besturingsysteem er gedraaid wordt.)

Macs worden decennia lang al veel gebruikt door creatieve mensen, voornamelijk in de grafische industrie maar ook in de muziekwereld. Het is ook soort lifestyle imago (Macs worden als hippere computers gezien dan PC's die een wat saaier imago hebben) maar ook is er muzieksoftware die alleen uitgebracht wordt voor de Mac, zoals Logic Pro en GarageBand.

Over het algemeen is de combinatie van software en hardware bij Mac geoptimaliseerd voor audio- en videobewerking, dus kan ik me het wel voorstellen dat mensen dit willen. Ook zijn veel specialistische programma's voor Mac geschreven, en heeft een Mac minder kans op falen bij 'standaard' taken.

Mensen die zich bezig houden met muziekproductie en/of compositie, zijn vaak creatieven. Die willen hun muzikale en creatieve flow niet laten remmen door technische belemmeringen, dat werkt immers contraproductief. Wat mijn eigen ervaring is, is dat apple op heel veel fronten een stabieler platform bied en een zeer intuïtief gebruiksomgeving voor een soepelere werkflow. Vroeger waren de Apple computers gewoonweg de standaard wat betreft muziekproductie. Dit mede dankzij de programmatuur die alleen voor Apple beschikbaar is, of dat de software gewoon beter en stabieler draait in een Apple omgeving. Tegenwoordig zie je dat er meer softwarepakketten zich snel ontwikkelen om te kunnen concurreren met Logic Pro, hier is Cubase een voorbeeld van. En Cubase draait op zowel op een Mac als Windows. Vooral bij kleinere studio's kom je dus af en toe wel een Windows machine tegen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100