Waarom is country muziek minder populair in nederland?

In de top 40, op tv en op radio hoor je vrij wel weinig country muziek voor bij komen. Hoe dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat we in Nederland geen echte Country en Bluegrass traditie hebben. Nederland is geen land van wuivende prairies waar stoere mannen hun kuddes hoeden en waar mannen vele maanden huis en haard verlaten om de kost bij elkaar te schrapen. Country valt in Nederland buiten de 'mainstream' muziek. In de VS neemt Country de plaats in, die in Nederland door het Hollandse Levenslied wordt ingenomen. Zoals je in Nederland speciale zenders hebt voor Hollandse Hits, heb je in de VS speciale zenders voor Countrymuziek. Heel soms sijpelt er wel Country door naar de 'mainstream', zo heeft Ilse de Lange bijvoorbeeld haar worteltjes in de Country en zijn veel van haar liedjes duidelijk geïnspireerd op Countrydeunen (b.v. World of Hurt). Veel mensen denken bij Country alleen aan line dancing muziek, maar daarmee doe je het genre te kort. Het is veel meer dan dat. De Country en Bluegrass in de VS is geïnspireerd op de oorspronkelijke volksmuziek van de immigranten in de VS, en 'de roots van de roots' liggen voor een groot deel in de Ierse en Schotse volksmuziek.

Country is in Amerika de 'muziek van het gewone volk', de eenvoudige man, de arbeider. Beetje zoals we hier de smartlap / het levenslied hebben, of in Duitsland de Schlager. De kracht van muziek voor juist die doelgroep, is vaak ook dat het gezongen wordt in een taal die ze verstaan, in de regel de moedertaal. Dus bij dezelfde 'doelgroep' in een ander 'taalgebied' zal deze muziek minder goed aanslaan dan muziek in de eigen taal. Nederlandstalige country heeft echter wel altijd een vaste schare aanhangers gehad - en nog - vaak als 'truckersmuziek'. Maar zoals dat gaat met 'muziek voor het volk', die dan wel een grote schare aanhangers heeft, maar op artistiek gebied weinig voorstelt, is de radio er niet tuk op. Dus hoor je niet veel levensliederen, niet veel smartlappen, niet veel schlagers en niet veel country. Het is allemaal muziek die in de top 40 niet veel meedoet, en ook de lijsten met gouwe ouwe niet echt lijkt te halen, een uitzondering daargelaten. Het is toch een beetje de 'lower-one-thousend'-muziek waar radio- en teeveemakers zichzelf liever niet mee associëren. Heel misschien soms een special bij de Tros, maar dagelijkse kost zal het niet worden. Daarvoor moet je op zoek naar piratenzenders of cd's. Want het aanbod blijft gigantisch, en het niveau van de sterren is inmiddels tot zo ver onder het nulpunt gezakt, dat dat eigenlijk niet beroerder meer kan.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=rjJqFCyl3pc

Vermoedelijk omdat er in Nederland weinig 'country' was en is, en geen rondtrekkende cowboys die enorme kuddes vee moesten transporteren. Wij moe(s)ten het hebben van weides en klompen en ja, dat levert een ander soort muziek op.

omdat wij uit nederland meer muziek pop en rock muziek uit amerika (youtube ) halen van er zijn ook steeds minder typische Nederlandse zangers en zangerers zijn bijv. Jan Smit als je echt nederlandse country muziek wil moet je naar alkmaar of volendam gaan

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100