Waarom een horrorfilm afkijken?

Je bent aan het zappen om even om te kijken of er iets op is, en dan zie je dat er een hele enge film op de tv is. Je durft die film niet te kijken, maar je krijgt toch die nijging om die film te kijken. Waar ligt dat aan? Je zapt midden in een film, waarvan je het verhaal niet eens meer kunt kennen, en toch wil je die film zien.

Toegevoegd na 5 minuten:
Nijging = Neiging

Sorry voor foutje

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is het "stop-ik-heb-het-zo-graag" principe. Als de ene helft van een zwaar verliefd stel, de andere helft kietelt, dan gilt hij of zij "niet doen! stop!", en verweert zich. Begrijpelijk want al dat gekietel is om stapelgek van te worden. Maar tegelijkertijd is het ontzettend leuk. En zo willen kinderen dolgraag enge spelletjes doen (b.v. verstoppertje met hun ouders; pa verstopt zich in een donkere kelder) Ze zijn dan heel bang, maar genieten volop. We genieten van allerlei vormen van sensatie, ook als het je bang maakt. Dat heeft een zekere uitdaging, en dat is voor veel mensen aantrekkelijk. Het is zelfs zo, dat mensen naar tv-programma's kijken die ze walglijk vinden. Want je eens lekker ergeren is ook heerlijk! Het is precies zoals je schrijft: "je durft de film niet te kijken, maar krijgt toch de neiging". Omdat je het eigenlijk niet durft, daarom wordt het juist zo leuk.

Voor de spanning, de kick die je krijgt. Vaak zit er in horrorfilms een heel simpel plot waardoor je met gemak de film kan oppikke als je pas in het midden begint te kijken. Het gaat volgens mij gewoon om die paar momenten die jou in spanning houde en je daarna laten schrikken. Om die rede wil je dus blijven kijken.

Een horrorfilm confronteert je met je eigen angsten. Je ziet dingen waarvoor je zelf ook zo snel mogelijk benen zou maken. Je leeft je in in de personen die in de film bedreigd of aangevallen worden door monsters, aliëns, spoken of wat dan ook en je beleeft hun angst mee. Tegelijk weet je dat jou niets kan overkomen omdat je veilig in je eigen huiskamer op je eigen bank TV zit te kijken. En je wilt natuurlijk weten hoe het afloopt en of de hoofdpersonen het er levend afbrengen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100