Zit er een verschil in kwaliteit tussen dure en goedkope batterijen? Zo ja, waar bestaat dat uit?

Stel je koopt 4 AAA (alkaline) batterijen van merk X voor € 1,- en je koopt een 4 AAA (alkaline) batterijen van merk Y voor € 6,-. Nu zal het best zo zijn dat de batterijen van Y een 'echt' merk batterijen zijn waardoor ze ook duurder zullen zijn. Maar het lijkt mij sterk dat dat het enige verschil is, waardoor er een groot prijsverschil is. De vraag is dan zit er een verschil in kwaliteit tussen deze batterijen en zo ja, hoe moet ik mij dat kwaliteitsverschil voorstellen? Zit er in de een meer van goede grondstoffen in of zitten ze anders in elkaar gedraaid etc?

Weet jij het antwoord?

/2500

De kwaliteit van de batterijen wordt bepaald door de capaciteit wat word uitgedrukt in mAh. Dus naar de merk hoef je eigenlijk niet te kijken maar naar de hoogte van de mAh. Ook is het belangrijk om naar de productie datum te kijken. Als een batterij te lang in een winkel staat dan verliest het wat van zijn capaciteit.

Verschil in "kwaliteit" (uit je vraag leid ik af dat je prestatie bedoelt) zit hem niet zozeer in prijs of merk, maar meer in de soort batterij. Grofweg kan je (niet-oplaadbare AA en AAA) batterijen indelen in drie soorten. (Die dus bestaan uit verschillende grondstoffen). -Lithium: meeste capaciteit, maar duur, geschikt voor hoogverbruikers. -Alkaline: meest voorkomend. -Zink-kool: die vaker lekken en meer geschikt zijn voor lage verbruik laag voltage apparaten. Voor meer info over de verschillen: https://nl.hardware.info/artikel/7167/2/penlite-aa-batterijen-review-21-exemplaren-getest-chemische-samenstelling Binnen een soort verschillen de prestaties vaak niet zo heel veel. Maar als je als fabrikant meer chemische samenstelling in een batterij weet te krijgen, of minder weerstand weet bewerkstelligen kan je binnen een soort net iets meer of iets langer prestatie eruit halen. Soms zitten er dus wat vreemde uitschieters tussen die er zo lijkt het minder werkzaam product in stoppen. (Vergelijkbaar met een halflege cartridge die verkocht worden en ook minder lang meegaan). Zelfde bron een pagina later: " Wat behalve de slechte prestaties opvalt, is het gewicht van deze batterij. Hoewel meer capaciteit niet per definitie een zwaardere batterij betekent, is er weldegelijk een correlatie tussen de twee. De 1000 mAh batterij van Ikea weegt bijvoorbeeld 17,6 gram, terwijl de 1300 mAh Energizer op precies 21 gram uitkomt. De andere 2000+ mAh batterijen wegen tussen 26 en 31 gram. Vreemd is het daarom dat de PowerBase 2000 mAh batterij slechts 13,7 gram gram weegt, en daarmee met afstand de lichte cel uit de test is. Wij vrezen daarom dat PowerBase op z’n minst wat enthousiast is met haar claims, maar we zouden het ook boerenbedrog kunnen noemen. " In de regel zit er dus binnen een soort weinig prestatie verschil, bij "normaal" gebruik. Als je echter kijkt naar verschillen in de verschillende soorten (zink-kool vs lithium) bestaat er wel een groot verschil, zeker als je ze leegtrekt met een hoogverbruik apparaat. Lithium doet het dan tot wel 12 keer beter als je kijkt naar bijgevoegd plaatje. Als je echter een set alkalinebatterijen gaat kopen kan je vaak het beste kijken naar de prijs. Als deze per batterij een kwart goedkoper zijn is het vaak zo dat de prijs/prestatie vier keer zo goed is. === Prijsverschil in duurdere merken zal hem wellicht zitten in R&D, betere constr. meer inhoud. Maar vooral MARKETING.

Toegevoegd op 13 juli 2020 09:20: tekst
Bronnen:
https://nl.hardware.info/artikel/7167/4/pe...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100