Waar is het derde draadje voor bij mijn led kerstverlichting?

Ik heb eigenlijk 3 vragen over mijn led kerstverlichting.
Vraag 1: De draden van de lampjes (100a200 stuks) zitten in elkaar gedraaid maar als ik het goed zie zijn ze parallel doorverbonden,. 1 draad lijkt van het eerste lampje direct door te lopen naar het laatste lampje. Deze 2 lampjes zijn ook dus ook de enige met 3 draadjes erin. Waar is deze draad voor? Ik zelf dacht dat het is om de spanning te verdelen zodat de laatste paar lampjes niet zwakker gaan branden dan de eerste helft. Klopt dit?
Vraag 2: Led lampjes werken op een spanning van circa 3.5Volt, waarom is de uitgangsspanning van de trafo dan rond de 30Volt?
Vraag 3: Ik lees vaag dat het aangeraden wordt om voor ieder led lampje wat parallel doorverbonden wordt een weerstand te zetten, waarom zit dat dan niet bij elk lampje van mijn kerstverlichting? Zou dit kunnen verklaren waarom er steeds meer en sneller leds kapot lijken te gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt waarschijnlijk een snoer waarin telkens (ongeveer) 10 lampjes in serie staan. Die serietjes van 10 staan vervolgens weer parallel aan elkaar geschakeld. Dit heeft als groot voordeel dat, wanneer er een lampje stuk gaat, niet de hele keten uit valt, maar maximaal de 10 lampjes in diezelfde serie-rij. Dat verklaart ook de uitgangsspanning van de trafo 10 x 3,5V = 35 volt dat is ongeveer die 30 Volt die de trafo levert. (Het klopt niet exact, vandaar dat ik ook _ongeveer_ 10 lampjes in serie verwacht. Het werkelijke aantal kan dus iets afwijken) Het verklaart ook waarom je geen weerstanden ziet. Die zijn door de serieschakeling niet nodig. ----- Voor de duidelijkheid: dat derde draadje dient dus om alle parallel alle serie-takjes te voeden.

Toegevoegd op 12 november 2018 16:25: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100