Hoe werkt een spanningsmeter schroevendraaier?

Waarom krijg je geen opdoffer als je je vinger op het contactpunt achterop de schroevendraaier zet om de spanning te meten? (Zo werkt zo'n schroevendraaier toch, dacht ik?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De spanningszoeker werkt omdat je via je lichaam de aarde pool bent en dat ding daardoor een spanningsverschil kan vaststellen tussen aarde en het punt dat je test. Zoals de anderen al schreven: de weerstand in die spanningszoeker , in serie met het lampje, is dermate hoog dat er maar een zeer kleine stroom gaat lopen. Dat maakt hetm dus ongevaarlijk. ps Niet de spanning maar de stroomsterkte geeft uiteindelijk een opdoffer.

omdat er een onwijs grote weerstand in zit, dus zal er maar weinig stroom door lopen.

Het gloeidraadje ontvangt slecht een reststroompje,omdat er een flinke weerstand is ingebouwd.

Een spanningzoeker kan zijn uitgevoerd als een fittingschroevendraaier, waarbij in het handvat een neon lampje en een weerstand zijn geplaatst. De weerstand is noodzakelijk om slechts een zeer geringe stroom te laten vloeien, anders zou een mens bij gebruik geëlektrocuteerd worden. Wanneer we de punt van de schroevendraaier bijvoorbeeld in de wandcontactdoos (stopcontact) steken en een vinger op het metalen dopje van het handvat houden, zal bij aanwezige spanning het lampje gaan branden. Let wel dat in een wandcontactdoos slechts één draad spanningsvoerend zal zijn. Voor een goede werking van deze spanningzoeker is het vereist met een vinger het metalen dopje van het handvat aan te raken. Doe je dat niet dan kan het zijn dat het lampje wel branden gaat terwijl het onderdeel geen spanning voert. In dat geval kan er sprake zijn van spanningsinductie door de werking van de wisselspanning. Deze spanningzoekers zijn alleen geschikt voor wisselspanningen van ongeveer 230 volt en bepalen of er een spanning ten opzichte van 'aarde' (nul volt) aanwezig is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spanningzoeker

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100