Hoe is het mogelijk dat in een tunnel een radiozender wel signaal doorgeeft en er verder geen ontvangst is.(b.v. In Zwitserland)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De tunnelbeheerder heeft dan een lijntje aangelegd door de tunnel waar de radiosignalen van af worden uitgezonden. Je kan het vergelijken met een kabel ( van de tv kabel ) waar geen aardedraad om de kabel heenloopt ( coaxkabel heeft een kern waar het signaal doorgaat en een "aarde" afscherming , dat is het kopervezel dat er omheen zit gewonden) en waar een aantal eindversterkers aan zijn gekoppeld. De kabel zendt gewoon signaal uit door de tunnel. Waarschijnlijk is die éne radiozender de zender die verkeersinformatie doorgeeft. Andere radiozenders kunnen ook worden doorgegeven , maar alleen als de tunnelbeheerder dit faciliteert ( misschien wil hij er geld voor vangen) . Hetzelfde maar dan een beetje anders gebeurt bij trein - en metro tunnels waar GSM ( mobiele telefoon) signalen gewoon onder de grond worden uitgezonden. Ook het zenden van het telefoontje geschiedt via deze manier. Toegevoegd na 16 uur: Via reacties ben ik erachter gekomen dat het in plaats van één antennedraad gaat om een aantal kleine zenders die in de tunnel worden geplaatst . Die zenders nemen de taak van de grote zender buiten de tunnel over .

Er ligt dan inderdaad een "zendlijn" in de tunnel. Dit gebeurd ook een beetje voor de veiligheid. Mocht er een file staan of iets gebeuren is het wel een manier waarop veel mensen te bereiken zijn met berichten via de radio.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100