Wat is de waarde van deze weerstand?

Het gaat om deze weerstand. Ik zou deze gebruiken om de led-verlichting van mijn dashboard en tellerplaten te vervangen. Dit op zich is geen enkel probleem om te doen, alleen zijn de lessen met de codaties van weerstanden al lang in de mist van mijn geheugen verdwenen. :-)

Alvast bedankt

Toegevoegd na 2 minuten:
En deze weerstand ook aub :p

Toegevoegd na 30 minuten:
Het lijkt mij dat mijn vraag niet echt duidelijk is aan de reacties te zien :p

Ik heb deze weerstand niet in mijn bezit, ik heb deze foto van een post over het veranderen van de verlichting.
Ik kan deze weerstand dus niet uitmeten :p

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hoeft geen andere weerstanden te gebruiken als je de oude LEDs vervangt door een andere kleur. De brandspanning van verschillend gekleurde LEDs is laag t.o.v. de 12 V voeding, de stroom zal nauwelijks veranderen. Een aparte voorschakelweerstand is wel nodig als je een gloeilampje vervangt door een LED. De meeste LEDs branden prima op 25 mA, om de 10 V overspanning weg te werken heb je dus een weerstand van ongeveer 250 ohm nodig. De waarde is helemaal niet kritisch: ook 150, 180, 220, 270, 330 en 390 ohm zullen prima voldoen. Als er meer LEDs in serie geschakeld staan dan kun je beter een iets lagere waarde kiezen. Gewoon proberen en kijken of je voldoende helderheid hebt. Toegevoegd na 5 minuten: Overigens lijken de weerstanden op de foto de waarde 560 ohm te hebben, de LED zal op 12 V dan iets minder dan 20 mA trekken. Het verschil in helderheid tussen 20 en 25 mA is nauwelijks waarneembaar. Toegevoegd na 10 minuten: Wel even meten of de stroom door de LEDs niet hoger wordt dan ongeveer 40 mA, dat is meestal het maximum dat een gewone 5 mm LED kan hebben.

Ik kan het niet goed zien op de foto, maar de formule is 'zij bracht rozen op Gerts graf bij vies grijs weer'. Dat ziet er dus zo uit: Z = Zwart, waarde = 0 B = Bruin, waarde= 1 R = Rood, waarde= 2 o = Oranje, waarde=3 Ge = Geel, waarde= 4 Gr = Groen, waarde=5 B = Blauw, waarde=6 V = Violet, waarde = 7 Grauw = grijs, waarde = 8 W = wit, waarde = 9 Uitkomst is in Ohm. Toegevoegd na 9 minuten: Maar je kan beter even zeggen wat je wilt lijkt me. Ik vermoed dat je ledlampjes wil plaatsen in een auto die vervolgens storing geeft omdat hij denkt dat de lamp kapot is? Dat moet je gewoon even uitrekenen. Het opgenomen vermogen van de led is te verwaarlozen, dus moet je een weerstand plaatsen die het stroomverbruik van het originele lampje evenaart. Dus, bij een 5 watt lampje: Lampje is 5 Watt Spanning is 12 Volt Stroom is 5/12 = 0,4 Amp. Weerstand is spanning/stroom Dat is 12/0,4 = 30 Ohm Wel een pittige weerstand gebruiken in het geval van vijf wat, anders brandt hij er uit. Geen idee hoeveel (milli)watt lampjes uit je dashboard zijn, maar jij wel denk ik. de formule gewoon even aanpassen met het wattage van je interieurverlichting.

Deze op de foto is 1000ohm je kan beter het advies van WillemVee overnemen die geeft het juiste antwoord!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100