Hoe kan een verkeerd aangesloten lamp nou toch werken?

Ik heb een vraag. Ik heb in mijn huis een peertje hangen in de schuur. Er komen twee draden uit het plafond, een zwarte en een blauwe. Deze zijn aangesloten op een kroonsteentje. De fitting van het peertje is aangesloten op het kroonsteentje op de volgende manier:

De bruine draad is aangesloten op de blauwe in het kroonsteentje en de blauwe op de zwarte. Toch werkt de lamp prima. Hoe kan dit. Kan iemand hier een verklaring voor geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat het bij een normale lamp niets uit maakt aan welke kant je de draden aansluit, omdat er geen diodes in zitten. De kleuren van de draadjes maken hierin dus ook niet zoveel uit.

Tussen die beide draden zit er 230 Volt wisselspanning en het maakt niets uit als die andersom aangesloten zijn. Die kleuren zijn gewoon een afspraak zodat elke elektricien en dhz-er zou weten welke de schakeldraad (zwart) is en welke de nulleider (blauw) is. Extra info: de fasedraad welke op de schakelaar aan komt is bruin, na de schakelaar is dat een zwarte. Behalve dat is de aarding steeds geel/groen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100