Wie weet dit? Ledlampjes (230 V) die 50% zwakker blijven branden terwijl ze uit zouden moeten zijn volgens de dimmerschakelaar... Hoe kan dit??

Ik heb een hanglamp boven de tafel met 2 kelken met ingebouwde dimmer. Hierin horen gewone gloeilampjes van ca. 40 Watt. Daarmee werkt de dimmer met uit- schakelaar perfect.

Nou heb ik de gloeilampjes vervangen door die nieuwe led lampjes van 1,2 Watt. De dimfunctie werkt dan niet meer (ledlampjes hebben geen ohmse weerstand) maar met de dimmer in de hoogste stand geeft dat geen probleem, de lampjes branden normaal en de dimmer wordt niet heet.

Alleen, als ik de dimmer naar de stand UIT zet
(de schakelaar klikt dan) dan blijven de ledlampjes branden, maar de helft zwakker. Je zou zeggen uit is uit, de stroomkring is toch onderbroken door de dimmerschakelaar?

Met de gewone gloeilampjes werkt de schakelaar wel, de lampen gaan uit in de uitstand van de dimmerschakelaar.

Wie weet dit te verklaren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

wellicht het volgende DE LED LAMPEN BLIJVEN NAGLOEIEN. HOE KAN DAT? Dit is een typisch geval van lekstroom. Wikipedia zegt daar het volgende over: ‘Elk isolatiemateriaal onder spanning laat wel iets van elektrische stroom door, hoe gering ook: dat is de lekstroom’. Dit ligt vaak aan de bekabeling of aan het armatuur. Bepaalde LED lampen zijn zo energiezuinig dat de lekstroom genoeg vermogen biedt om een heel klein beetje licht te geven. Dit komt vooral voor bij LED lampen met veel kleine LEDjes en minder bij PowerLED lampen. Het kan verder weinig kwaad en beïnvloed de levensduur van de lamp nauwelijks. Tip: Neem een dubbelpolige schakelaar. Dan is dit effect verleden tijd. http://www.ledgloeilamp.nl/index.php?parent_id=2&option=com_easyfaq&Itemid=38

Led en gewone dimmers is geen succes dan krijg je dit soort kwaaltjes of je moet een led dimmer hebben of hele dure led lampjes die in een conventionele dimmer kunnen

Waarschijnlijk zit er over uw dimmer een condensator welke een te grote lekstroom veroorzaakt. Afknippen of losschroeven. Dat van die isolatie die lekstroom heeft kan u best vergeten ! Op 230 Volt is die nihil. Toegevoegd na 1 dag: Jullie slaan de bal hier serieus mis ! 1) een condensator van enkele µF is voor gelijkspanning en kan niet eens in een inbouwdoosje van de schakelaar. We spreken hier normaal over 100 nF en soms met een weerstand van 100 Ohm in serie ! 2) die is speciaal voor sterk inductieve belastingen, zoals TL-armaturen, en dan nog vooral voor thyristor of triac gestuurde dimmers. Een mogelijkheid is dat er ZWERFSTROOM (en geen lekstroom door de isolatie) ontstaat als men de nulleider ipv de fase onderbreekt. Kan men dit fenomeen ook zien bij TL-armaturen die blijven "nabranden" met de schakelaar op uit. De fase (bruin) ipv de nulleider (blauw) onderbreken en het probleem is opgelost.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100