Hoeveel stroom kost een tijdschakelaar?

Ik bedoel zo'n schakelaar die 's avonds vanzelf een lamp aandoet, en hem rond 23:30 weer uitdoet. Hoeveel stroom kost zo'n ding (dus zonder de lamp)?

En maakt het uit of ik een elektronisch gebruik, of een mechanische met zo'n ronddraaiende schijf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het stroomverbruik ligt zo rond de 3watt voor een mechanische en minder voor de digitale tijdsklok. Die dingen verbruiken ook redelijk wat energie als je het per dag uit rekent. Een mechanische tijdsklok verbruikt per jaar een 26 kW, jawel. Redelijk veel hé. Maar het heeft wel een winsituatie als je hier vb mee je standby toestellen zoals TV, tuner, dvd etc. 's avonds gezamelijk afsluit, want de standby van je audio apparaten vreet energie. Jaarlijks won je hiermee een aantal 100 kw wat je kan uitrekenen. Dus zeker doen. Ik heb er een 4tal staan.

De goede tijdschakelaars hebben een backup batterij van 1,5 volt en 1200 mAH voor een stroomstoring van maximaal 24 uur, je kunt dan zelf uitrekenen wat het verbruik is.

Ik heb geen meetresultaten maar beide typen schakelaars zullen om te schakelen gedurende een fractie van seconde een bescheiden stroompje nodig hebben. Voor het uurwerk heeft een elektronische in principe niet meer nodig dan een quarts-horloge en een mechanische een heel klein electromotortje dat wel wat meer stroom verbruikt, maar wat je niet gemakkelijk op je energie-rekening zult terugvinden.

Ik vind het wel grappig dat er hier al direct een aantal kilowatts benoemt word. Dat is volledig afhankelijk per type, maar het verbruik zal echt minimaal zijn. (lees te verwaarlozen) Dus als daardoor, zoals eerder gezegd, een lamp langer uit staat heb je dat waarschijnlijk al snel terug verdiend.

Veel moderne appararaten gebruiken in stand-by minder dan 1 Watt. Dan zou een schakelklok van 3 Watt iets teveel van het goede zijn. Ik kan me voorstellen dat een electronische schakelklok minder dan 3 Watt verbruikt. T.o.v. de lamp in ieder geval verwaarloosbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100