Wie weet hoe ik deze oude telefoon 1965 weer kan gebruiken?

Heb een Grillo telefoon van mijn moeder gekregen en wil hem graag weer gebruiken maar de stekker past niet.Iemand een idee want deze telefoon moet niet in de kast liggen veel te mooi!! BVD Minke

Toegevoegd na 34 minuten:
In de stekker zit de bel /geluid.Dit was eigenlijk de eerste opklapbare telefoon.Waar we nu niet meer zonder kunnen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je gebruik maakt van kabeltelefonie (Ziggo, UPC) dan vergeet het dan maar. Dat gaat dus niet. Heb je nog een gewone analoge KPN (geen ISDN) aansluiting en abonnement dan is de kans groot dat het wel gaat werken. Het KPN netwerk is weliswaar volledig gedigitaliseerd maar werkt nog steeds volgens de oude principes, dwz 48 volt inkomende belspanning, polariteitsomkering bij gesprek en 600 ohm netimpedantie. Principes waarop die oude telefoons zijn ontworpen. Voor de aanpassing van de aansluitstekker kun je bij de KPN Primafoon telefoonwinkels terecht voor verloopsetjes. Je kan dan de nu gebruikelijke modulaire stekker RJ 11 met een kort kabeltje op de vroeger gebruikelijke 4 polige Telefoon Wand Contactdoos aansluiten en dan daaraan je Grillo aansluiten. Hou er rekening mee dat de aansluitfactor van je Grillo factor 2,5 kan zijn. Dat is een soort belastingwaarde voor het telefoonnet. Het Nederlandse telefoonnet kan maximaal factor 5 hebben. Als je dus nog meer apparaten op de lijn hebt hangen (fax of extra telefoons) dan moet je de aansluit factorwaarden van alle toestellen bij elkaar optellen. Een gewone telefoon heeft factor 1,5. Hou er ook rekening mee dat die oude telefoon ook voor ongewenste storingen kan zorgen op de lijn want het oude KPN telefoonnet is ook het transportnet van ADSL signalen.

Je meot een omvormer/omzetter kopen. Je plugt dan de telefoon in de omzetstekker en deze steek je dan ik je normale telf.stekker.

Behalve de aansluiting moet je ook weten of de telefoon met een digitale centrale overweg kan. Het telefoonnetwerk is sinds een aantal jaren gedigitaliseerd en de oude pulse(tik) telefoons werken daar niet mee.

Voor dit soort zaken gebruiken wij altijd een wereldstekker, die je o.a. bij de ANWB kunt kopen. Aldaar kost deze € 13,95. Maar je kunt deze elders goedkoper krijgen. Dan werkt je telefoon onmiddellijk weer. Ik gebruik deze stekker trouwens alleen om te kunnen scheren in vooral Engelstalige landen. Zij hebben vaak een afwijkende stekkerdoos in hotels en B&B's.

Je zult de stekker moeten vervangen door een Nederlandse 4-polige PTT telefoonstekker. De aansluitingen van de Nederlandse stekker is als volgt: De telefoonlijn is aangesloten op de pennen a en b, de witte knop voor doorverbinden zit op de pen met het aardesymbool en de bel van de telefoon is verbonden met de pen EB (extra bel) Als je nog een gewone analoge vaste telefoonlijn hebt dan zal het vrijwel zeker werken. In de praktijk zit er een doorverbinding tussen de pennen b en EB om te zorgen dat de bel van de telefoon zonder externe bel werkt. Ook als je een modern internet plus bellen abonnement hebt dan kun je de telefoon gewoon aansluiten op een van de RJ-11 poorten van jouw kabelmodem waar je ook een moderner toestel kunt aansluiten. Ik heb thuis een T 65 kiesschijftelefoon aangesloten op de KPN Experiabox, werkt zonder probleem.

Behalve de stekker aanpassen moet je ook even onderzoeken of jou aansluiting nog kan omgaan met puls telefoons. Hedendaagse telefoons geven pieptoontjes als je de toetsen indrukt. Deze lijkt eendraaischijf te hebben, die geeft pulsen, evenveel als het cijfer dat je draait. Het apparaat waar je deze telefoon op aansluit, moet die pulsen wel snappen. Als je de telefoon direct op een KPN lijn aansluit evt parallel met andere telefoons, dan zal het wel werken. Maar zoals hierboven al opgemerkt, als je een ADSL internet aansluiting hebt, dan zal de telefoon die ADSL storen, al hoef je daar niets van te merken. Internet kan er wel even trager van worden als je een nummer draait

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100