Hoe reageert een knoopcel bij kortsluiting?

Op ons bedrijf staan batterij-inlever-bakken. Daar kun je oude batterijen ingooien.

Die bakken hebben twee compartimenten: één voor staafbatterijen en één voor knoopcellen.

In het compartiment met staafbatterijen zal geen kortsluiting ontstaan - dat is onmogelijk door de vorm van de batterijen.

In het compartiment met knoopcellen zou een knoopcel *wel* kunnen worden kortgesloten, doordat er een andere knoopcel tegenaan ligt.

Wat gebeurt er wanneer iemand per ongeluk een nieuwe, volle knoopcel in die bak gooit, en die volle knoopcel wordt kortgesloten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Weinig tot niets, de capaciteit van een knoopcel is zo laag dat de opgeslagen elektriciteit er al is uitgevloeid voor dat er warmte of iets kan ontstaan, worden er honderd vollen knoopcellen ingegooid wordt het verhaal ietsjes anders.

De warmte ontwikkeling bij kortsluiting hangt af van de interne weerstand van de batterij. de opgewekte energie is dan I^2*Rinw. Aangezien knoopcellen bedoeld zijn voor zeer lang kleine hoeveelheid stroom te leveren (athans de kwik en zilveroxide versies) kan je verwachten dat ze ook een wat hogere inwendige weerstand hebben dan bv de power batterijen.net stroomsterkte blijft daardoor beperkter en de warmte ontwikkeling ook. Daarnaast: Een andere , lege, knoopcel heeft een hoge weerstand omdat deze amper meer stroom zal doorlaten, ook niet geforceerd. Het risico op grote problemen is er dus niet. Hooguit een kleine warmte ontwikkeling , enkele graden. Wel kan een knoopcel "ontploffen" maar daarvoor moet je er wel bv een autoaccu overhen zetten en er zo veel stroom doorheen jagen. De werkelijke inwendige weerstand is uiteraard per type knoopcel anders en behoort in de uitgebreide specificaties van zo'n ding te staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100