Als ik wil strijken moet ik eerst de lamp in het vertrek aandoen voordat de strijkbout warm wordt. de lamp geeft dan erg weining licht. ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan is de wandcontactdoos (stopcontact) in serie aan gesloten op de lichtschakelaar, laat er een installateur naar kijken om erger te voorkomen.

Het lijkt me wat raar, maar misschien staan het stopcontact van jouw strijkbout en de lamp in serie? Dit zou verklaren waarom de lamp weinig licht geeft en waarom de strijkbout anders niet warm wordt. Probeer de lamp is aan te doen, en haal de strijkbout er dan uit, geeft de lamp dan meer licht? Dan staan ze zeker in serie.

Ik zou even niet strijken op dat stopcontact. Eerst uitzoeken wat er aan de hand is. Als de strijkbout er niet in zit, brandt der lamp dan wel normaal? Ging het vroeger wel goed op dat stopcontact en die lamp? Dit klinkt als een slechte verbinding ergens in de bedrading. Of veel te dunne bedrading naar de lamp en het stopcontact. En dat kan tot brand leiden, als je zo gaat strijken. Is het een oud huis met in het zicht liggende buizen waar de draden in zitten? Of is het gewoon een (dun) verlengsnoer naar lamp en stopcontact? Om de slechte verbinding te vinden moet je opzoek naar de plek waar het warm wordt. Bijvoorbeeld het stopcontact waar de strijkbout in zit. Als het een verlengsnoer is, dat bijv op de plint is gespijkerd, moet je kunne voelen dat het snoer warm wordt. Een strijkbout moet op een stevig verlengsnoer worden aangesloten. En als het een lang verlengsnoer is, behoorlijk stevig.

Het is eenvoudig een circuit voor lampen mag al zeker niet gebruikt worden voor stopcontacten, de voedingsdraden voor verlichting zijn 1,5 mm en voor stopcontacten moet dit min. 2,5 mm zijn. Mogelijk heeft men omdat er geen stopcontact was een aftakking gemaakt onder de schakelaar en inderdaad dan nog wel in serie met gevolg dat de lamp dienst doet als doorverbinding , niet goed zelfs gevaarlijk , de draden naar de lamp kunnen beginnen te gloeien als een verwarmingsweerstand en u ziet dat pas als er rook is en dan kan het wel reeds te laat zijn.

Waarschijnlijk heeft daar voorheen alleen een lichtschakelaar gezeten en heeft iemand deze combinatie daarvoor in de plaats gezet zonder er een nuldraad bij te trekken.Dit zal gewoon door iemand die er verstand heeft veranderd moeten worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100