Waarom staande Halogenlamp telkens stuk?

Heb staande halogen lamp met dimmer waarvan de lamp telkens stuk gaat , heb er al een andere dimmer tussen gezet

Weet jij het antwoord?

/2500

Het wattage kan te hoog zijn voor de lamp, waardoor deze te heet wordt. Ook mag je een halogeenlampje nooit met je vingers beetpakken. Het vet van je vingers zal op de lamp verbranden en ook daar kan de lamp kapot van gaan.

hoi janvanderaa, een halogeenlamp is een gloeilamp die extra heet wordt gestookt door die extra hitte zal de gloeidraad ook extra verdampen (je weet wel, die zwarte aanslag aan de binnenkant van het lampenglas) toch blijft de halogeenlamp lang leven. het halogeen (jodium) heeft een bijzondere werking dat vangt de vrije metaaldampdeeltjes op en brengt ze terug naar de gloeidraad. een heel lang chemisch verhaal, waarmee ik je niet zal vermoeien. wanneer de gloeidraad niet warm genoeg is, kan de jodium zijn gevangen metaaldeeltje niet meer op de draad afzetten. de draad zal bij lagere temperatuur (dimmer) minder verdampen, maar hij blijft wel verdampen. de metaaldeeltjes komen niet meer terug op de draad waardoor uiteindelijk de draad breekt = lamp kapot. dus: neem voor het dimmen een gewone gloeilamp. wil je toch halogeen gebruiken, neem dan een kleiner vermogen. wil je schakelen tussen groot en klein vermogen, neem dan twee lampen in één armatuur, schakel tussen groot, klein, groot+klein je hebt dan drie standen waarbij de halogeenwerking in alle standen gehandhaafd blijft. een middagje knutselen, en klaar! veel lichtplezier in 2012 groeten, Dré

wanneer de halogeenlamp buisvormig is dient hij tijdens het branden in een horizontale positie te zijn. Wanneer hij in verticale positie staat kan de gloeispiraal naar beneden zakken en breken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100