Waarom maakt mijn wekker een raar ''tokkend'' geluid als mn mobiel afgaat?

Als mijn mobiel in bed ligt en ik wordt gebeld. hoor ik mijn wekker een soort ''tokkend'geluid maken 'tok tokookkokok tokktok''.. (nee er zit geen kip in) een heel raar tokkend geluid, waarom is dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is zeker geen wekker met een opwindveer. Je wekker fungeert op dat moment als een radio-ontvanger. De veldsterkte is zodanig, dat het audio-circuit door instraling de hoogfrequente straling van je telefoon oppikt en hoorbaar maakt. Eigenlijk een slechte wekker. De invloed neemt af met het kwadraat van de afstand. Dus leg hem wat verder weg van je wekker.

Waarschijnlijk doel je op interferentie. Interferentie (letterlijk storing) is de samen- of tegenwerking van verscheidene golven op dezelfde tijd en plaats. Toegevoegd na 12 minuten: De transmissie van je mobiel gaat via electromagnetische golven. De interferentie die je hoort komt doordat je speakers die golven converteren in kleine eklectrische pulsjes ten gevolge van inductie in de draden die aan je speakers zitten. Die kleine stroompjes sturen je speakers aan welke daardoor geluid genereren welke je hoort.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Interferentie...

dat heb ik als de radio of televisie aanstaat ook vlgs mijn man zijn dat de signalen die door het luchtruim gaan Toegevoegd na 7 minuten: http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/3491 hier staat het helemaal uitgelegd De 900 MHz van je GSM komt wel degelijk ook binnen op een radio. Het kan nu gebeuren dat een circuit in je radio toch gevoelig is voor die 900 MHz en die vertaalt naar een hoorbare frequentie (zoals een radio bvb 100 MHz ontvangt en daaruit de gesproken informatie haalt). Vandaar dat je dan geluid op de radio hoort iets dergelijks geldt dan ook voor de wekker

Dat komt door inductie, en is net zo'n storing welk bij een werkende teevee plaats vind door invloed van zendende gsm. Toegevoegd na 10 minuten: De frequentie die de inductie "stroom" in de bedrading van ontvangt bepaalt de toonhoogte welke je speaker afgeeft. Net als een speaker ook verschillende toonhoogtes te geven zonder voor elke toonhoogte een draadje te hebben. Toegevoegd na 1 uur: De GSM test zegt erg weinig Hoewel een doorsnee GSM een gemiddeld zendvermogen van maximaal 0.25 watt gebruikt is dat wel 2 Watt in de pieken. (die dingen zenden maar gedurende 1/8 van de tijd) Een 2 watt zender produceert op 1 meter afstand een veldstekte van ongeveer 10 Volt/m. (of 140 dBuV/m) Dat is best een flinke veldsterkte waarvan problemen verwacht mogen worden. Zo'n veldsterkte overschrijdt bijv. de test nivo's voor de immuniteit van ziekenhuis apparatuur. Het is dan ook bepaald geen onzin dat men in ziekenhuis afdelingen met veel elektronische apparatuur (o.m. Intensive Care en hartbewaking) de aanwezigheid van mobile telefoons verbiedt. Voor ziekenhuis apparatuur geldt een test eis van 3 Volt per meter, dus met een GSM vlakbij ga je daar gemakkelijk overheen. Het goede bericht is dat hifi audio apparatuur werkt met frequenties die zeer veel lager zijn dan die van de GSM, en gemakkelijk ongevoelig gemaakt kan worden voor die hoge frequenties (ca. 900 en 1800 MHz) Het kan best zo zijn dat als je je GSM tussen de kabelbrij achter je versterker legt je wat onaangename stoorgeluiden hoort. Geen wonder met zo'n veldsterkte, die op decimeter afstanden nog flink wat hoger kan zijn. Als je maar met genoeg veldsterkte aankomt krijg je elk apparaat wel op tilt. De remedie is: Leg die GSM ergens anders neer.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Inductie_(ele...
http://www.breem.nl/fldtechniek/pgstoring.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100