Krijg je krachtstroom (400v) als je twee bruine draatjes pakt van de meterkast (dus twee fase)

Mijn vader gelooft mij niet dat dat kan

Weet jij het antwoord?

/2500

ja hoor! Dan heb je twee fase's te pakken....

Als je thuis daadwerkelijk een drie-fase aansluiting hebt en twee verschillende fase draden te pakken hebt dan heb je inderdaad 400V potentiaalverschil (spanning).

Dat ligt eraan. Twee bruine draadjes betekend niet automatisch dat je verschillende fasen te pakken hebt. Er moeten natuurlijk wel meerdere fasen je huis binnenkomen en ze moeten ook nog een aangesloten zijn. Maar als je twee bruine draden pakt met verschillende fasen dan krijg je 400V tussen die fasen. Wel oppassen met (vast)pakken..

Bronnen:
http://dvtg.hku.nl/licht/stroom~1.htm

Je huisaansluiting kan misschien ook 3 x 220v zijn ,dan blijf je maar 220v hebben tussen 2 fasen.

dat ligt eraan. Als je meer fases in de meterkast hebt. Dan is de spanning tussen 2 fases, 380VAC. Anders is hij 0V. Dus alles of niets.

Het is ook maar de vraag of het kan, voor 400 V heb je 2 verschillende fase nodig en meestal komt er maar 1 fase in een woonhuis. Anders zou je "krachtstroom kWh meter"moeten hebben . Bij normale aansluiting dus met 1 fase staat er geen spanning tussen 2 bruine aders. WEL EERST METEN GRAAG

Als het twee verschillende fasen zijn, dan heb JIJ gelijk. Denk er wel om dat je dan 400VAC zwevend hebt die naar massa elk 230VAC voeren. Elke draad is dus ook gevaarlijk en naar elkaar toe zomogelijk nog gevaarlijker . Een stroom van 400VAC door het lichaam is in enkele seconden dodelijk. Alleen met een tussentrafo die 400VAC transformeert naar 230 VAC heb je er wat aan. Pak je echter de draden voor de verbruiksmeters dan steel je stroom, wat verboden is , pak je de stroom na de meter dan heb je er niets aan bij de meeste apparaten. Huishoudelijke apparatuur werkt vrijwel nooit op krachtstroom. Ook voor plantenlampen is 400VAC ongeschikt. Toegevoegd na 4 minuten: In andere antwoorden wordt soms nog van 220 en 380VAC uitgegaan. De feitelijke spanning zweeft ergens tussen de 210 en 250 volt met uitschieters van soms wel 265VAC. De verhoogde spanning resulteert in gemiddeld 400VAC krachtstroom met een spreiding van ongeveer 5%

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100