TV geeft licht; hoe komt dit?

Wanneer het licht in m'n kamer enige tijd heeft gebrand en ik -omdat ik ga slapen- alle lichten en rolluiken uit/dicht doe, geeft het beeldscherm van mijn TV nog wat licht... Ik kon gister avond niet slapen en het viel me op... Ik ging er vervolgens met m'n zaklamp op schrijnen en daarna gaf hij feller licht. Hoe komt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit verschijnsel doet zich alleen voor bij CRT's, oftwel de glazen beeldbuizen. Aan de binnenzijde van de voorkant zit een fluoriserende laag. Die licht na als je hem uitzet (heel goed zichtbaar in het donker!) en licht ook na als je hem beschijnt, inderdaad. Net zoals een lichtgevend knopje aan een trekschakelaar.

Er zit een fluorescerende laag in je beeldbuis die nodig is om de energie van elektronen om te zetten in licht om een beeld te kunnen zien. Die laag blijft nog wat nagloeien als de TV uit is en als je er op schijnt gloeit hij opnieuw op. De laag reageert zowel op elektronen als op licht.

Je hebt waarschijnlijk een oudere tv met een glazen beeldbuis, hierin zit fosfor die oplichten wanneer ze door electronen belicht worden. Gewoon daglicht en licht van zaklampen hebben dit ook, maar in veel mindere mate. Ken je die sterren die je aan het plafond plakt? Of wijzers in je horloge? Je tv heeft het zelfde principe.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100